Mesto:Bački Petrovac
Adresa:Sladkovičova 2
PTT:21470
Opština:Bački Petrovac
Telefon:021/780-039
Školska uprava:Novi Sad
Školski okrug:Južnobački
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.jancajak.org
Prvi e-mail:jancajak@neobee.net
Drugi e-mail:
Facebook:

Velike zasluge na polju širenja pismenosti ima petrovački evangelistički đakon Štefan Homola koji je 1845. godine osnovao tzv. Nedeljnu školu, prvu takve vrste na teritoriji cele Donje Panonije. U njoj su se sticale ne samo osnove pismenosti, već i znanja iz raznih oblasti života. Nastava se izvodila u večernjim satima ili nedeljom posle podne a pohađali su je i odrasli, pre svega poljoprivrednici, zanatlije i žene.
1. IX 1958. godine osnovana je osmogodišnja škola koja dobija ime po bivšem učitelju, piscu, publicisti, rodoljubu i velikom humanisti Janu Čajaku. Njegov nesebičan i požrtvovan rad, Petrovčani nisu zaboravili i kao znak poštovanja i zahvalnosti za sve što je učinio za ovu sredinu, dali su njegovo ime školi.
Izgradnja nove škole počela je 27. XI 1979. godine. Škola je svečano otvorena 26. VI1983. godine. Nastava je kabinetska i izvodi se u dve smene. Škola zauzima površinu 3878 m. Opremljena je savremenim nastavnim sredstvima što omogućava nastavu na višem nivou. Škola ima kabinet informatike, bogatu biblioteku sa više od 15500 naslova, đačku kuhinju, fiskulturnu salu, sportske terene, letnju učionicu. Škola je okružena parkom veličine 4 ha.
U školi radi veliki broj sekcija , slobodnih aktivnosti i organizacija kao što su: Organizacija Dečjeg saveza, Đački parlament, Podmladak Crvenog krsta i druge.
Godine 2002. škola je dobila najveće vojvođansko priznanje, nagradu Dr. Đorde Natošević. Naša škola je prva medu 40 škola u Srbiji uzela učešće u projektu Školskog razvojnog plana.
Učenici i profesori naše škole postižu zapažene rezultate u raznim oblastima i veoma uspešno zastupaju školu kako kod nas tako i u inostranstvu.
Na republičkim takmičenjima naši učenici su osvojili prva i druga mesta iz informatike, slovačkog jezika, srpskog jezika kao nematernjeg, kao i na recitatorskim takmičenjima.
Svake godine naši učenici učestvuju i osvajaju prva mesta na međunarodnim takmičenjima iz likovne kulture Exlibris koji se održava u Hlohovcu, u Slovačkoj. Na opšte slovačkom konkursu razrednih i školskih časopisa PRO SLAVIS, časopis naše škole OKIENKO osvojio je prvo mesto u kategoriji školskih časopisa za učenike osnovnih škola u inostranstvu. Takođe značajne uspehe postiže i školski hor.