Mesto:Sombor
Adresa:Monoštorska 8
PTT:25000
Opština:Sombor
Telefon:025/412-371
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Zoran Borak
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://ilrsombor.edu.rs
Prvi e-mail:ilrsombor@sbb.rs
Drugi e-mail:skolamudrinic@gmail.com
Facebook:

O nama

Školu danas pohađa 960 učenika, u glavnoj zgradi, i zgradi u Šikari. Ima 37 odeljenja, 75 zaposlenih, od čega je 51 nastavnik. Kada je počela sa radom, škola je imala ukupno 16 odeljenja redovne nastave i 4 kombinovana odeljenja. U svom dugogodišnjem radu škola je obrazovala mnoštvo đaka, u njoj je radilo mnogo učitelja i nastavnika predanih svom pozivu. Svako je ostavio trag svog postojanja…
U njoj se neguje rad sekcija i slobodnih aktivnosti. Posebne rezultate postižu učenici na takmičenjima u sportu, pevanju, matematici, hemiji, modelarstvu…
Istorijat

Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ osnovana je 21.decembra 1962. godine rešenjem ondašnjeg Narodnog odbora opštine Sombor.

U svom četrdesetogodišnjem životu dočekala je i ispratila mnogo generacija. Stanovala je u Vojvođanskoj ulici od 1962 – 1970. Juna 1970. preselila se, u Monoštorsku ulicu, gde se i danas nalazi.
Kada je počela sa radom, škola je imala ukupno 16 odeljenja redovne nastave i 4 kombinovana odeljenja.
Prilikom osnivanja škola je imala 565 učenika i 20-tak nastavnika. I učenici i nastavnici došli su iz postojećih gradskih škola, koje su, zbog preopterećenosti, radile u tri smene. Prvi direktor bio je Stevan Vasiljević, poznati somborski pedagog i nastavnik i dugogodišnji direktor gimnazije. Bio je direktor od osnivanja škole 1962. do svog odlaska u penziju 1973. godine.

Koliko je početak rada nove škole bio težak,mogu reći samo oni koji su bili učesnici tog početka. Najveća teškoća bila je, a i danas se to može reći, oskudica nastavnih sredstava. Zahvaljujući izuzetnim zalaganjima, i nastavnika i učenika, škola je od svog početka postizala uspehe.

U svom dugogodišnjem radu škola je obrazovala mnoštvo đaka, u njoj je radilo mnogo učitelja i nastavnika predanih svom pozivu. Svako je ostavio trag svog postojanja. Imala je nekoliko direktora. Svaki je školi dao svoj doprinos, da bi ona bila bolja i lepša. Danas, dužnost direktora obavlja Zoran Borak, dugogodišnji nastavnik i uvaženi građanin Sombora.
Lokalna zajednica i mi

Škola ima redovne kontakte sa građanima iz Mesne zajednice Gornja Varoš na čijoj teritoriji se nalazi.
Mesna zajednica, a naročito Grupa za razvoj mesne zajednice Gornja Varoš predstavlja glavnu sponu između škole i donatora (Američke fondacije za razvoj). Grupa za razvoj Mesne zajednice Gornja Varoš na čelu sa Aleksandrom Živanovićem, konstantno prati sve potrebe škole i priprema projekte koje prosleđuje donatorima. Bez pomoći Grupe za razvoj Mesne zajednice Gornja Varoš i donatora ne bi bilo ni školskog kompjuterskog centra, niti završetka druge fiskulturne sale i mnogih drugih projekata.

Školski kompjuterski centar Mesne zajednice Gornja Varoš koji je smešten u prostorijama OŠ Ivo Lola Ribar, koriste svi učenici škole.

Dve fiskulturne sale takođe u mnogome doprinose u poboljšanju odnosa građana Mesne zajednice i škole. Preko dana, sale koriste učenici, dok u večernjim časovima salu koriste mnogobrojni sportski klubovi (odbojkaški, košarkaški, karate, za mali fudbal…)
Saradnja sa donatorima

Naša škola ima veoma razvijene kontakte sa donatorskim organizacijama. Jedan od najvećih donatora naše škole je i Američka fondacija za razvoj (ADF) koja je velikim novčanim sredstvima pomogla našu školu. Uz njihovu pomoć, naša škola sa preko 900 učenika ima dve fiskulturne sale i školski kompjuterski centar.
Mnogi pojedinci i privrednici takođe pomažu našu školu kroz sponzorisanje manifestacija u školi.
Međunarodna saradnja

Naša škola sarađuje sa partnerskom osnovnom školom u Beču, Austrija. Između dve škole uspostavljena je saradnja na poljima razmene iskustava u nastavi i mogućnostima unapređenja kvaliteta nastave, kao i izradi zajedničkih projekata. Vrši se redovna razmena radova naših i austrijskih učenika. Svi radovi se timski izrađuju kako u našoj školi, tako i u Austriji. Time se podstiče razvijanje timskog rada kod učenika i pojačava njihova kreativnost. Nikako ne treba zanemariti i razvoj jezičkih sposobnosti. Svi radovi se šalju putem Interneta, kako bi naši učenici sa što većim stepenom savladali i uočili prednosti modernih vidova komunikacije.
Ministarstvo i mi

Škola redovno komunicira sa svim nadležnim organima u Ministarstvu. Kao posledicu toga, Ministarstvo je obavešteno o saradnji naše škole i partnerske škole u Beču, Austrija. Na osnovu idejnog projekta međunarodne saradnje, koji je prosleđen Ministarstvu, školi su odobrena finansijska sredstva od 100.000 dinara za troškove realizacije projekta.

Svi zaposleni u školi, redovno pohađaju kurseve stručnog usavršavanja koje je propisalo Ministarstvo.