Mesto:Begaljica
Adresa:Živana Jovanovića 1
PTT:11308
Opština:Grocka
Telefon:060/543-2250
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.lolabegaljica.znanje.info/
Prvi e-mail:lolabegaljica@beotel.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Наша школа је веома стара. Почела је да живи пре 130 година, давне 1868. године у једној малој сеоској згради. Имала је око 30 ђака. Пре тога ђаци нису нигде ишли у школу. 1893. године школа је била затворена јер је била склона паду. Прекид је трајао до 1903. када је изграђена нова зграда. У том периоду ученици нису нигде ишли у школу. За подизање нове школске зграде посебно су били заслужни: Милан Љубисављевић, Миливоје Бугарчић и Живан Николић. У време НОБ-е од 41. до 44. године школа је радила, али већина ученика није похађала школу због немаштине и страха. 

Posle 1944. godine poboljšani su uslovi rada tako da se i broj učenika znatno povećao. Prvi učitelji koji su radili u školi bili su Vasilijević Kosta, Dragan Minderović i Vojislav Stojanović. Ekonomske prilike sela bile su dosta slabe, jer je selo bilo siromašno, tako da nije moglo da pomaže školu. 

30. jula 1958. godine Savet za prosvetu i kulturu doneo je odluku da osmogodišnja škola u Begaljici dobije naziv osmogodišnja škola «Ivo Lola Ribar» – Referent za prosvetu i kulturu je bio Radoslav Ilić.

Поред редовних одељења школа данас обухвата једно одељење дневног боравка и једно предшколско одељење у саставу обданишта „Лане“.

Настава ликовног васпитања је одувек привлачила највише ученика. Из те области имамо и најстарије сачуване дипломе. 1972. 9. Дечији октобарски салон примењене уметности награда ученика, 1973. 10. Дечији октобарски салон примењене уметности награда ученика, 1973. „Свет око мене“ – југословенски конкурс за ликовне радове награда ученика, 1973. Октобарска награда СО Гроцка, Плакета СО Гроцка и диплома СО Гроцка Ангели Живковић за постигнуте резултате.