Mesto:Kolari
Adresa:Kolarčeva bb
PTT:11431
Opština:Smederevo
Telefon:026/471-1054
Školska uprava:Požarevac
Školski okrug:Podunavski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://oskolarac.edu.rs
Prvi e-mail:oskolarac@ptt.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

У плодној раљској долини, десетак километара од Смедерева, уз железничку пругу и аутопут, сместила се од давнина позната варошица, данас савремено и лепо уређено село, Колари.

У Коларима већ два века постоји основна школа, основана 1804. године и која данас носи име најпознатијег Коларца и једног од највећих добротвора -Илије Милосављевића Коларца, предузимљивог човека и народног добротвора. Није заборавио ђаке из Колара!Тестаментом је оставио коларској општини за школу 200 дуката да се помажу добри,сиромашни ученици коларске основне школе.

Из сачуване монографије сазнајемо да је школа 1840. године отворена у порти. Од 1870. године за школу је преправљена некадашња општинска зграда. Садашња стара школска зграда је изграђена 1929. године. Нова школска зграда је саграђена 1966. године. Од 1963. године школа постаје матична а њој се припајају тада самосталне четвороразредне школе из: Ландола, Луњевца и Биновца.

Ове године школу похађа 280 ученика распоређених у 17 одељења. Наставу изводи 28 професора, наставника и учитеља.

Школа је увек ишла у корак са временом, пратила савремена достигнућа у васпитању и образовању младих да би постигла да у будућност гледа са поносом и достојанствено.

За свој дугогодишњи успешан рад школа у Коларима је награђена највећим наградама СО Смедерево и Републике Србије. Школске 1994/95. школа је награђена Вуковом наградом.

У Школи данас ради велики број секција:

· Литерарна

· Спортска

· Саобраћајна

· Ликовна

· Рецитаторска

· Драмска

· Информатичка секција

Ученици наше Школе постижу значајне успехе на спортским такмичењима и такмичењима из саобраћаја, техничког образовања и информатике.

У школи у Коларима организује се позната манифестација Смотра литерарног стваралаштва «Извор живе речи». Прва Смотра литерарног стваралаштва одржана је крајем маја 1972. године, а временом је прерасла од општинског преко регионалног и републичког до међународног такмичења младих стваралаца, која је ушла у душу Колараца. Школске 2007/08 године, одржана је 36. Смотра по реду, за коју је пристигло више од 1150 литерарних радова ученика из око 60 школа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и из Бугарске.

Следеће године прославићемо значајан јубилеј, 205 година постојања Школе.

Како у прошлости,тако и сада, велики број високо образованих људи је своја прва знања стекао у овој школи.Ученици школе у Коларима били су, осим Илије Милосављевића – Коларца, Сава Грујић (генерал, министар војске, председник министарског савета, амбасадор у Петрограду, Цариграду, Софији, Атини), Брана П. Јовановић (лични лекар краља Александра Обреновића, професор Велике школе у Београду), генерал Панта Грујић, Милан Марковић (професор на Сорбони), др Мика Поповић (министар за време владавине кнеза Милоша) и многи други.

———————————————————————————————————

Назив:
Основна школа „Илија Милосављевић Коларац“

Адреса:
Коларчева б.б.
11431 Колари

Телефон:
026/711-054

———————————————————————————————————

Е-маил:осколарац@птт.рс

———————————————————————————————————

Директор:

Наташа Савић

Секретар:

Јелена Дојчиновић

———————————————————————————————————