Mesto:Beograd
Adresa:Milutina Milankovića 148
PTT:11070
Opština:Novi Beograd
Telefon:6141144
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Risto Antunović,
Telefon direktora:+381 11 6140 414
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://djurostrugar.edu.rs
Prvi e-mail:djurostrugar@yahoo.com
Drugi e-mail:
Facebook:

Opština Palilula je pedesetih godina 20.veka dobila novo naselje nazvano Cvijićevi paviljoni te je stoga bilo potrebno da se osnuje nova škola .Odluku o osnivanju nove škole doneo je narodni odbor grada Beograda na sednici od 5.10.1954.g.

       Lokacija škole je bila između ulica Jaše Prodanovića,Zdravka Čelara i Braće Grim.Školska zgrada je imala dvanaest učionica i sedam mnanjih pomoćnih prostorija.Nova škola je u startu imala problema sa prostorom,vremenom se prostor proširivao i škola dobija

kako tatkve uslove za rad.

       Škola je dobila ime po narodnom heroju Đuri Strugaru,što je za to vreme bilo savim normalno.Đuro Strugar je rođen 09.05.1912.g. u Gornjem Ceklinu – Rijeka Crnojević,Crna Gora.Gimnaziju je završio na Cetinju a pravni fakultet u Beogradu.Ubijen je u zatvoru u Beogradu 22.09.1941.g.

       Prvi vaspitači zaslužuju da ih pomenemo kao osnivače škole. To su : direktor Đuro Subotin,nastavnici : Stanković Aleksandar,prof.,Teodosić Vera,prof.,Šoškić Marko,prof.,Čvaravić Ananije,prof.,Đaković Emilija,prof.,Ratajac Mira,prof.Sradojević Mlivoje,nast.,Tanić Mara,nast.,Avramović Vera,nast.,Krasojević Mara,prof.,Igrašanac Jovanka prof.,Krestić Silvija,prof.,Bašić Mileva,nast.,Katić Poleksija,nast.,Kajganić Jakica,nast.,

Filipović Momčilo,nast.,Đerasimović Anđelija,učit.,Pelević Raduša,učit.,Ljutica Danica,učit.,Veljanović Vukosava,učit.,Živković Desanka,učit.,Tomić Novka,učit.,Podunavac Milica,učit.,Katnić Danica,učit.,Milosavljević Ružica,učit.Milovanović Milica,Učit.,Mirović Ljubica,učit.,Šumonja anka,učit.,Gaibač Tatjana nast.,Dušanić Blgonadna,učit.,Engler vera,nast. i Todorović Natalija,učit.

        Kada se broj učenika smanjio školski kolektiv je preseljen u novu školsku zgradu u bloku 37 u N.Beogradu,rešenjem Skupštine grada od 24.04.1969.U novoj velelepnoj zgradi uslovi za rad bili su idealni.Posebnu draž školi davali su učenici koji su došli iz skoro svih krajeva Jugoslavije,tako da je škola bila Jugoslavija u malom.Škola je imala previše  učenika i zato je radila u tri smene.Završetkom školske 1971/72.g. iz  škole je izdvojen jedan deo učenika i nastavnika za novoformiranu školu “Ratko Mitrović“ .

       Naša škola je iz godine u godinu postizala izvrsne rezultate,odgajala je generacije vredne dece koji su danas uspešni ljudi u svojim profesijama.Delili smo sudbinu društva tako da smo imali i kriznih godina što se tiče materijalnog poslovanja škole.Nastavnici škole nisu dozvoljavali da se to odrazi na kvalitet nastave i u najtežim trenucima škola je radila kao da je sve idealno i naši učenici su dobijali znanja koja su im bila porebna za dalje školovanje.No,školska zgrada je devedesetih godina propadala zbog nedovoljnih sredstava za održavanje.Od dvehiljadite godine stanje se znatno poboljšava tako da smo dosta toga uradili na renoviranju školskog objekta i obnavljanju učila i nastavnih sredstava.

      Posebno smo bili angažovani na usavršanju nastavnika kroz razne seminare u cilju reforme škole i poboljšanju kvaliteta nastave.Naši nastavnici su pohađali veliki broj seminara iz oblasti struke i vaspitanja učenika.Prošli smo prvi školski razvojni plan i ušli smo u drugi ciklus.naša škola je uključena u proces samovrednovanja škole.U našoj školi je konstituisan i veoma vredno radi učenički  Parlament i Zajednica učenika škole.Trenutno smo angažovani u projektu “Moja škola – škola bez nasilja / ka sigurnom i potsticajnom okruženju za decu “i “Stvarnost i naše mesto u njoj – prava deteta kao okvir aktivnog učešća “.