Mesto:Čurug
Adresa:Trg slobode 4
PTT:21238
Opština:Žabalj
Telefon:021/834-140
Školska uprava:Novi Sad
Školski okrug:Južnobački
Direktor:Željka Vojinović
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.oscurug.edu.rs
Prvi e-mail:djurajaksic@neobee.net
Drugi e-mail:osdjurajaksiccurug@gmail.com
Facebook:

U ravnici južne Bačke smešteno je jedno od najstarijih vojvođanskih naselja – Čurug. U okviru 2900 domaćinstava u Čurugu danas živi oko 9000 stanovnika.
Svoja prva znanja o prirodi, društvu, sebi i svetu u kome žive, najmlađi Čuružani stiču u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“. Ova značajna obrazovno-vaspitna ustanova izuzetno duge tradicije specifična je po tome što je u svoje okrilje smestila decu od 3 do 15 godina: 10 vaspitnih grupa (4 celodnevne i 6 poludnevnih) u Spomen vrtiću, 816 učenika u 35 odeljenja u redovnoj nastavi i 35 učenika (od prvog do osmog razreda) u 4 kombinovana odeljenja specijalne nastave.
Svi školski objekti u kojima se odvija nastava, locirani su u samom centru Čuruga i nema izdvojenih odeljenja. Iz sredstava mesnog samodoprinosa izidan je objekat sa 5 učionica za nastavu, 3 pripremna kabineta i sportskom salom. Prikupljena sredstava od mesnog samodoprinosa će se priključiti sredstvima iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i očekujemo nastavak radova na objektu. Kada se ovaj objekat završi, škola će dobiti prostor u kome će nastavu pratiti deca iz najudaljenijih delova Čuruga uzrasta od predškolskog uzrasta do 4. razreda.
Prostor koji škola koristi za realizaciju programa rada u školskoj 2009/2010. godini je sledeći:

  1. Dečiji Spomen vrtić je izgrađen 1983. godine. Objekat površine 1680 m² je uređen i opremljen prema savremenim standardima te tako omogućuje udoban i prijatan boravak deci od 3 do 7 godina. U prizemlju zgrade su smeštena odeljenja prvog razreda, produženi boravak i školska biblioteka.

  2. Školska zgrada na Trgu Slobode br. 3 (stara) izgrađena je 1851. godine. U ovom objektu, na površini od 621 m² , smešteno je šest učionica, sanitarni čvor, hodnik i mala zbornica. Ovaj objekat koriste učenici od 2. do 4. razreda i specijalna odeljenja. U toku 2009. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija unutrašnjeg prostora ove zgrade.

  3. Školska zgrada na Trgu slobode br. 4 (nova) izgrađena je 1967. godine i služi za izvođenje nastave viših razreda u 12 specijalizovanih učionica. Pored toga škola ima četiri kancelarije, zbornicu, medijateku, fiskulturnu salu, zubnu ordinaciju, sanitarni čvor, prostorije za pomoćno-tehničko osoblje, kao i kotlarnicu za centralno grejanje. Površina zgrade iznosi 2149 m², koja se maksimalno koristi za rad u dve smene.
    U navedenoj zgradi je izvršena rekonstrukcija vodovodnih i sanitarnih instalacija, kao i delimična zamena dotrajalih oluka.

  4. Na lokaciji između dve zgrade 1991. godine dograđen je prostor površine 333 m²  koji spaja staru i novu školu, a u njemu su smešteni specijalizovani informatički kabinet, učionica za tehničko obrazovanje, kancelarija sa kabinetom za pedagoško-psihološku službu i arhiva škole. U suterenu ovog objekta je radionica pomoćno-tehničkog osoblja.

      U krugu školskih zgrada na Trgu Slobode br. 3 i 4 je školsko dvorište i sportski tereni za rukomet, basket i mini teren za mali fudbal sa veštačkom travom. Rukometni teren je veličine 800 m², igralište za basket je 169 m², teren za mali fudbal je površine 512 m² i jama za skok u dalj 19 m². Ukupna površina sportskih terena je 1500 m². U dvorištu stare zgrade nalazi se dečje igralište namenjeno deci nižeg školskog uzrasta.

      Škola raspolaže sa različitim audio-vizuelnim sredstvima (grafoskopi, dijaprojektori, kasetofoni sa CD-ima, mini linije, televizori, video rekorderi, DVD plejeri, 2 fotokopir aparata, 3 viodeo-bima, 2 laptopa, razglasna stanica itd. Škola je opremljena računarima u svim kancelarijama i zbornicama, a u svim učionicama postoji mogućnost izvođenja savremene nastave putem laptopa i video-bima. U kabinetu za informatiku i računarstvo se nalaze računari novije generacije i dva štampača (jedan crno-beli, jedan u boji).
Školska biblioteka ima 6512 naslova, a u medijateci je 482 naslova, dijafilmovi, geografske karte, CD-ovi, audio i video kasete koje prate nastavu.

USLOVI SREDINE U KOJOJ ŠKOLA RADI

     Stanovništvo naseljenog mesta Čurug se pretežno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. U mestu postoje privredne organizacije: OZZ „Čurug“, Mlinska industrija „Aleksandrija“, Fabrika mesa „Dragaš“, AD „Budućnost“, tri veće drvare i pekare.      Učenici naše škole uglavnom potiču iz porodica čiji roditelji rade u navedenim organizacijama, ali je i znatan broj onih čiji roditelji putuju na posao u Novi Sad, Žabalj, Bečej ili pak rade u inostranstvu.      U mestu živi i radi DONKT „Prelo“, koje sarađuje sa školom kroz angažovanje dece u očuvanju kulturnog nasleđa. Poseban je uspešan folklor različitih uzrasnih grupa.
Sedamdesetih godina dvadesetog veka u našoj školi radi i odeljenje Učiteljske akademije iz Subotice u kome više obrazovanje stiče oko 100 učitelja iz opština Žabalj, Titel i Bečej. Svršeni studenti dobijali su zvanje nastavnik razredne nastave.
Od sportskih organizacija postoje: rukometni, fudbalski, šahovski, veslački klub koji angažuju decu, a aktivni su i sportski ribolovci.
Sportski tereni škole (zatvoreni i otvoreni) ustupaju se rukometnom, veslačkom i fudbalskom klubu, kao i školi karatea i stonog-tenisa, za izvođenje njihovih aktivnosti, a vikendom ih koriste mladi za rekreaciju.
Saradnja škole sa SO opštine Žabalj, kao i privrednim organizacijama na teritoriji naše mesne zajednice je zadovoljavajuća, tako da nam one pružaju određenu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima.