Mesto:Beograd
Adresa:Kanarevo brdo 2
PTT:11090
Opština:Rakovica
Telefon:011/358-2264
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Jelić Tamara
Telefon direktora:011/3511-311
Telefon sekretara:011/ 3582 - 264
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://osdjurajaksicrakovica.nasaskola.rs/
Prvi e-mail:osdjj@sbb.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Škola “Đura Jakšić“ nalazi se u Opštini Rakovica u Beogradu. Osnovana je 1932.godine dekretom Ministarstva prosvete ON br. 80510. Počela je s radom u jednom od prvih naselja Rakovice, u Koštunjaku. Bila se smeštena u privatnoj zgradi Dušana Ilića, imala je jednu učionicu i jednog učitelja, Stojana Nestorovića, koji je bio ujedno i prvi upravitelj škole.

Od 1957.godine naša škola počinje da radi kao osmogodišnja. Sve do tada rad u njoj je bio otežan jer se odvijao u tri različite zgrade. Godine 1958. škola se seli u novu, modernu i svetlu zgradu, na današnjem mestu, u ulici Kanarevo brdo br. 2. Od tada naša Škola počinje svoje svetlo razdoblje. Imala je svoj vrt, sadnice, letnju učionicu, a od 1962. godine i fiskulturnu salu, prostor za dnevni boravak i još jedno krilo zgrade. Mnogo učenika išlo je u dnevni boravak. Bilo je dosta susreta sa drugim školama sa mnogo turnira i putovanja po našoj zemlji i bivšim republikama. Najinteresantniji turniri u malom fudbalu održavali su se na našim sportskim terenima, zbog čega je “Rekord” 1966. na terene postavio gumenu podlogu, što je tada bilo jedinstveno u Gradu. Formirani su mnogi sportski klubovi i društva rekreativnog karaktera, pa je u okviru naše Škole formirano i registrovano sportsko društvo “Kanarinac”.

Narednih godina naselje se širi i otvaraju se dve nove škole u našoj neposrednoj blizini: “Franc Prešern” (1969.) i “Ivo Andrić” (1976.). U obe škole otišao je jedan broj učenika i nastavnika.

Tih godina naše učionice bile su pune dece: preko 1500 đaka pohađalo je nastavu u tri smene. I do pre desetak godina bilo je dovoljno dece za ove tri škole. Danas je znatno smanjen broj učenika u mnogim školama pa i u našoj. To nije uticalo na naš uspeh i odlične rezultate. Poslednjih godina je naša Škola na raznim takmičenjima osvajala mnoge nagrade. Posle 75 godina postojanja i rada, škola je ponos svih učenika i kolektiva. Imamo svoju tradiciju, svoj identitet i svoj moto: “Učenik na prvom mestu”. Neprestano je prisutan pozitivan duh i saznanja šta je urađeno do sada i kakvi su planovi za naredne generacije.

Iako je Škola imala svoje tamne i svetle trenutke, radila u otežanim uslovima, predstoje bolja vremena za nju.

Kada kažemo da je naša Škola bila prva škola kao centar svih dešavanja kako obrazovnih, tako i kulturnih i sportskih, nimalo nije predimenzionirano, što se može uočiti posmatrajući njen istorijski razvoj.

Veliki jubileji vezani su za našu Školu:

75 godina rada Škole
175 godina od rođenja Đure Jakšić

Povodom ovih jubileja prihvaćen je slogan: “Škola sa tradicijom – škola za budućnost”.