Mesto:Knjaževac
Adresa:Ivana Milutinovića bb
PTT:19350
Opština:Knjaževac
Telefon:019/738-183
Školska uprava:Zaječar
Školski okrug:Zaječarski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://osdubravaknjazevac.rs
Prvi e-mail:fndubos@verat.net
Drugi e-mail:
Facebook:

Последње деценије прошлог века карактеристичне су на читавом подручју Тимочке крајне по постепеном смањењу броја ученика, нарочито у сеоским срединама. То је довело до затварања многих школа у селима. Ради уклапања у нормативе Министарства просвете Србије, СО Књажевац је 24.августа 1993.године донела одлуку о престанку рада Основне школе “Владимир Живковић Витко“ у Минићеву и Основне школе “Властимир Николић Мирко -Мали“ у Кални. Истог дана решењем је основана Основна школа “Дубрава“, као трећа градска школа, којој су припали и ученици и радници укинутих школа. Тако је новоформирана школа почела са радом 1. септембра 1993. године.

Основној школи “Дубрава“ припада 50 сеоских насеља. Школа данас има 629 ученика распоређених у 37 одељења и то: 16  одељења у матичној школи, 8 одељења у Минићеву, 5 одељења у Кални и 8 четвороразредних одељења по селима . У школи ради 94 радника, од којих су у настави 65. Матична школа у Књажевцу је још увек у изградњи, нема фискултурну салу, кухињу, трпезарију и кабинете. Због скучених услова настава се у матичној школи изводи у две смене. Школа је данас тако организована да се у Књажевцу, Минићеву и Кални изводи  настава за ученике од I до VIII разреда, а у саставу су и осам четвороразредних одељења распоређених по селима. Основна школа у Минићеву почела је да ради 1843.године. Данас у Минићеву има 4 одељења нижих разреда и 4 одељења виших разреда, укупно 187 ученика. Међу најстарије школе убраја се школа у селу Балта Бериловац која данас има само 2 ученика и судбина овог одељења је неизвесна. Основна школа у Кални почела је са радом 1887.године у адаптираној згради “Турске куле“ на плацу где су и сада школске зграде. Прва школска зграда изграђена је 1924.године, а касније је више пута дограђивана за потребе повећаног броја ученика. Данас је проблем вишак простора, јер укупно има 36 ученика од првог до осмог разреда: 2 комбинована одељења у нижим и 4 одељења у вишим разредима. На почетку прошлог века, односно 1907.године, почела је са радом школа у Трговишту. У овом одељењу сада има 5 ученика. Две године касније, 1909.године почела је са радом школа у Горњем Зуничу у школи сада има  8 ученика. У  Доњем Зуничу, има 11 ученика. После Првог светског рата, 1919.године школу је добило и  село Дебелица, школа данас има 6 ученика. Године 1924. почела је са радом и школа у Јаковцу. У почетку била је смештена у црквеној згради, а 1933.године изграђена је наменска зграда која се и данас користи, данас у том издвојеном одељењу има 4 ученика. Школа у Горњој Каменици отворена је 1927.године, тренутно наставу у њој похађају 2 ученика. Школа у Штрпцу отворена је у новоподигнутој згради 1932.године која и данас служи истим наменама и у овом одељењу има 8 ученика.

Основна школа “Дубрава“ могла би да се похвали ученицима наше школе који редовно учестују на такмичењима из различитих области и постижу запажене резултате. Највећи успех на општинском такмичењу постизали су наши шампиони – шампиони у знању, заузимајући неко од прва три места.

Неколико ученика четвртог разреда решило је да посети далеку Америку, да буду гости у “Белој кући“ у Вашингтону, те учествују у квизу “Кроз врата знања до путовања“ у организацији издавачке куће “КLЕТТ“. Екипа наше школе на овом такмичењу постигла је до сада највећи успех. Са довољним бројем поена стекли су право учешћа у полуфиналу. Чланови екипе матичне школе су остварили запажен успех и на квизу “Оловка пише срцем“ који организује Учитељско друштво Ниш. Ту су и наши спортисти који такође постижу јако велике успехе на такмичењима из малог фудбала. Женска фудбалска екипа освојила је прво место на окружном такмичењу  и пласирала се за даље на међуокружно такмичење.

ОШ „Дубрава“ Књажевац
Адреса:  Ивана Милутиновића б.б, 19350 Књажевац
Телефон: 019/738-183; 739-606
Директор: Драган Петровић