Mesto:Beograd
Adresa:Kosovska 19
PTT:11000
Opština:Stari grad
Telefon:011/323-8688
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Biljana Đelić
Telefon direktora:3243-813
Telefon sekretara:3243-813
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.drinka.rs
Prvi e-mail:drinkaweb@sezampro.rs
Drugi e-mail:drinkapavlovic@drinka.rs
Facebook:https://www.facebook.com/pages/OS-Drinka-Pavlovic/102957689790736?fref=ts

Godine 1963. počela je radi Osnovna škola »Drinka Pavlović», sa sedištem u ulici Kosovska broj 19, Beograd.
Smeštena u centru grada, sada iza Doma Narodne skupštine, nekad Savezne skupštine SFR Jugoslavije, preko puta „Borbe“,u blizini „Politike“, Radio Beograda, RT Srbije, velikih radnih organizacija, banaka, značajnih kulturnih institucija poput Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, Pozorišta „Duško Radović“, nekad Malog pozorišta, Dečijeg kulturnog centra, nekada Doma pionira…

Škola se nalazi u tipično gradskom krajoliku − sive fasade, skrivena dvorišta, krovovi, vreva koja dopire sa Terazija i pitomog Pionirskog i Tašmajdanskog parka. Stanovnici oko „Drinke“ građani su starog gradskog jezgra. Škola je morala, a i sada je u obavezi, da svojim programima i organizacijom rada zadovolji potrebe razvijenog socijalno-kulturnog miljea porodica, za većinu visoko obrazovanih roditelja. S druge strane, deo istog miljea su i skromni prostori ugljarnica i potkrovlja u kojima žive naša deca i za koje škola mora da obezbedi uslove da se razvijaju i napreduju. Tako je „Drinka“ bila i ostala škola u kojoj su veoma izraženi kontrasti, koji joj određuju karakter, atmosferu, ciljeve.

Učenike je trebalo zbrinuti dobro organizovanom nastavom, modernom opremom, savremenim učilima, materijalima za rad i zabavu, hranom, odmorima, rekreacijom, velikim izborom slobodnih aktivnosti, koje će za osam godina pod okriljem škole omogućiti svakom detetu da otkrije svoje polje uspeha i razvije ga što je više moguće.
Te 1963. godine pod krovom škole našlo se 1 210 učenika. Pristigli iz okolnih osnovnih škola, brzo su postali „Drinkini“ đaci i zahvaljujući skupini ambicioznih, vrednih, poletnih, profesionalno jakih profesora i učitelja, postali i ostali zaljubljeni u svoju školu. Vraćaju joj se često, a mnogi kao roditelji koji za svoje dete biraju svoju nekadašnju školu. Kolektiv je brojao 44 nastavnika, a danas ih ima 64.

Broj učenika je tokom decenija varirao od tog početnog do neke stotine manje, da bi u četvrtoj deceniji postojanja škola imala do 900 učenika, što je optimum za prostor i opremu, ali i za kvalitetan rad. Veoma imponuje podatak da smo poželjna škola. Roditelji sa šireg područja grada biraju „Drinku“ jer u njoj pronalaze sve što je potrebno za pravilan razvoj i bezbrižno detinjstvo svoje dece. Dakle, „Drinka“ je škola u kojoj se uči s radošću i umno, škola u kojoj svako dete ima svoje mesto i potrebnu pažnju, škola u kojoj nastavnici rade intenzivno, angažovano i s ljubavlju. Visoka motivacija učenika, roditelja i nastavnika rezultirala je uspesima. Zato smo prestižna škola.