Mesto:Kragujevac
Adresa:9 maja 110.b. Beloševac
PTT:34000
Opština:Kragujevac-grad
Telefon:
Školska uprava:Kragujevac
Školski okrug:Šumadijski okrug
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.dragisalukovic.com
Prvi e-mail:dlukovicskg@ptt.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

ОШ ,,Драгиша Луковић-Шпанац налази се на магистралном путу Крагујевац-Јагодина, у насељу Белошевац. Прва школа у овом насељу датира још из давне 1918 год. У недостатку простора школа је организована у кућама виђенијих белошевчана. У кући Душана Радовановића у засеоку Речани 1918 (по неким изворима 1919)је почело организовано образовање-прва школа,а први учитељ је био Будимир Рашић. Друга школа се 1921 године отвара у засеоку Бугар-мала у кући Циге Димитријевића.

Прва зидана школска зграда гради се 1928 на месту где се и данас налази школа, упоредо са зградом школе у Баљковцу (две потпуно истоветне зграде), а заједнички управитељ је био Драгиша Михајловић. Школа тада није имала друго име до ,,Доња школа“ – школа у Белошевцу и ,,Горња школа“ –  школа у Баљковцу.

После рата школа добија име Драгише Луковића мештанина -борца у шпанском рату. Развојем образовања уопште 1953 год.школа први пут уписује ученике у В разред ,а 1956 постаје потпуна осмогодишња школа.

Миграцијом становништва из околних села стара школа постаје претесна па 1961 год. тадашњи директор школе Милорад Ђорђевић-Уча заједно са мештанима гради нову школску зграду, која постоји и данас и у њој се одвија настава. Школа се даље шири, напредује и расте, па се јавља потреба за новим простором. Тако 1980 год. на месту прве школе почиње изградња још једне зграде са још 8 учионица и 3 кабинета. Некако у исто време почиње се и са изградњом фискутурне сале. Тако да данас школа располаже свим потребним објектима за извођење савремене наставе.