Mesto:Beograd
Adresa:Ustanička 246
PTT:11050
Opština:Zvezdara
Telefon:2890131
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osdesankamaksimovic.edu.rs
Prvi e-mail:osdmaksimovic@ymail.com
Drugi e-mail:
Facebook:

Škola je zvonom oglasila početak nastave 15.1.1964.

Ime „Bratstvo-jedinstvo“ je dobila 27.4.1964, a u njoj je radilo 17 stalno i 21 honorarno zaposlenih nastavnika.

U klupama je sedelo 1083 učenika.
Na incijativu kolektiva osnovana je Zajednica osnovnih škola
„Bratstvo-jedinstvo“ kojih je na teritoriji zemlje bilo preko 100.

Osnivačka skupština održana je 17.4.1986.godine.
Desankina večna mladost, nezaboravni stihovi, podstakli su želju kolektiva da škola ponese to svetlo ime, koje s ponosom nosi od 27.1.1993.godine.

Zajednica osnovnih škola „Desanka Maksimović“ osnovana je 3.10.1997.godine na incijativu naše škole. Zajednicu je formiralo 18 škola na teritoriji Republike Srbije.
Škole su sarađivale i družile se sve do 1999. godine.

Škola je renovirana 2005. i 2006. godine. Planom budžeta grada obezbeđena su sredstva i nabavljena su moderna nastavna sredstva i nov školski nameštaj ( u svakoj učionici je televizor i kompjuter). U planu je adaptiranje zastarele školske zgrade kao i kompletne vodovodne i električne instalacije kao i popravka sanitarnih čvorova. Kabineti su opremljeni, a teren za sportske aktivnosti uređen. Školu trenutno pohađa 753 učenika u 31 odeljenju.

U školi su se organizovali mnogi književni susreti. Posećivali su nas Desanka Maksimović, Mira Alečković, Branko Ćopić, Dobrica Erić, Dragan Lukić, Nedeljko Popadić, Milić od Mačve, Žarko Petrović i mnogi drugi poznati pisci, slikari, kompozitori.
O tim susretima i druženjima učenici su pisali u svom listu
„Susreti“. Školski list je štampan od osamdesetih do 1999.godine. Planira se objavljivanje i obnavljanje školskog lista „Susreti“. Biblioteka je centar kulturnog života škole, te je posećuju brojni prijatelji i saradnici koji se rado druže sa našim učenicima. Školska biblioteka ima u fondu 11.487 knjiga , a fond se redovno obnavlja. Škola je od osnivanja imala i razglasnu stanicu. Zastarela oprema zamenjena je novom, i tako informacije razmenjujemo brzo i efikasno.

U školi je organizovano mnoštvo sekcija kao što su: literarna , recitatorska, dramska, lingvistička, razne sportske discipline, ekološka, istorijska i mnoge druge.
Svake godine škola obeležava Dan Svetog Save i Dan škole prigodnim priredbama u kojima učestvuju učenici, članovi dramske i literarne sekcije.

Sportski školski turniri često se organizuju. U proteklih šest godina osvajali smo prva mesta na opštinskim takmičenjima u rukometu, a 2. mesto u gradu. Osvajali smo i prva mesta na opštinskim takmičenjima u košarci, kao i u šahu 2. mesto na republičkom takmičenju. Osvajali smo svake godine prestižna mesta na opštinskim i gradskim takmičenjima iz svih predmeta.
Škola je organizovala opštinska takmičenja iz srpskog jezika, stranih jezika (engleski,ruski) i iz istorije.

Škola se bavila i izdavačkom delatnošću. „Desankini vrtovi“ štampani su kao zajednička knjiga Zajednice osnovnih škola „Desanka Maksimović“. Štampane su i knjige „Desankina kazivanja“ od autora Miloša Jeftića i „Desankini vrtovi“. Škola je bila i saizdavač za „Monografiju beogradskih osnovnih škola“ I i II knjiga.

1998. na prvom programu RTS-a bio je organizovan klub „Ko zna više“ u kome je naša škola aktivno učestvovala. Mnoge priredbe kao i značajna zbivanja u školi bili su zabeleženi u emisijama na televiziji i na radiju, kao i u novinama ( „Politika“, „Blic“ ,
„Večernje novosti“ ).
Od hiljade i hiljade učenika koji su pohađali našu školu posebno su se istakli Zoran Milošević i Dragan Janjić koji su svojom stručnošću doprineli da i naš grad i naša Republika bolje funkcionišu.

Redovno učestvujemo u svim humanitarnim akcijama koje organizuje Crveni krst. Škola organizuje i interne humanitarne akcije za našu decu i naše radnike.

Svake godine posebno su pohvaljeni i nagrađeni učenici koji su osvojili Vukovu nagradu i odličan uspeh na takmičenjima iz raznih predmeta.

Škola se smestila u lepom dvorištu, u hladu razlistalog drveća na jednom proplanku Zvezdare. Zvezdara raste, peva, smeje se i čuva ime Desanka Maksimović u srcu svakog đaka, u slovu svake reči koju je ona svojom rukom zapisala i podarila. Na Zvezdari na kojoj živimo, radimo, učimo, kojom se ponosimo, kroz široke, osvetljene bulevare, kroz uske ulice, u soliterima ili dvorišnim kućama, teče život, stvara se, uči.

„Detinjstvo moje, puno si svakoga sjaja,
na rečnoj matici brzih vatrenih pega,
puno si sunčevih rumenih rođaja
i mesečevih prostirki preko snega…“

Desanka Maksimović