Mesto:Beograd
Adresa:Pančina 1
PTT:11050
Opština:Zvezdara
Telefon:011/241-8326
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.1300kaplara.edu.rs
Prvi e-mail:natasakaplari@sbb.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Основна школа „1300 каплара“ са седиштем у Панчиној улици број 1, основана је 2002 . године спајањем две школе. Те године, када је због ниског наталитета у држави угашено више школа, осам на територији Београда, престале су са радом и школе „Драгица Правица“ и „1300 каплара“ (раније „Моша Пијаде“).

Основна школа „Моша Пијаде“ основана је 1957. године и била је од великог значаја за овај део Звездаре, Булбудер. Радила је у три смене, а њен први директор био је Живорад Муњић. Наследили су га Милан Мраовић, Стева Лазаревић, Драгослав Адамовић и Иванка Марковић. На иницијативу колектива и тадашњег директора Драгослава Адамовића, школа 1992. године мења име у „1300 каплара“ . По одлуци Министарства просвете и спорта, у зграду ове школе 2002. године усељава се Зуботехничка школа.

Због великог прилива становништва 1961. Булбудер добија још једну основну школу, наиме те године је почела са радом школа „Драгица Правица“ . Дирeктор новоосноване школе била је Јелисавета Миљковић, наследио ју је Радомир Радосављевић, затим је школу водио Милан Лазовић. Последњи директор школе „Драгица Правица“ био је Милован Никшић који је био и директор новоосноване школе „1300 каплара“ до 2007. године. Садашњи директор школе је Бисерка Сабо.
Школа „Драгица Правица“ је свој велик успех имала 1971. године када је спроведено тестирање међу ученицима основних школа и када је ова школа освoјила прво место. Годину дана касније школа постаје експериментална, отвара се прва медијатека са 217 наставних филмова од којих је сачувано око 150.