Mesto:Užice
Adresa:Trg Svetog Save broj 8
PTT:31000
Opština:Užice
Telefon:031/512-722
Školska uprava:Užice
Školski okrug:Zlatiborski
Direktor:Nebojša Đuričić
Telefon direktora:031 512589
Telefon sekretara:031 512722
Tip škole:Srednja muzička škola
Sajt:http://www.msue.edu.rs
Prvi e-mail:mskolaue@gmail.com
Drugi e-mail:mskola@msue.edu.rs
Facebook:https://www.facebook.com/muzika.uzice

Muzička škola “Petar Konjović”, kako se zvala do 2007.godine, osnovana je rešenjem Skupštine opštine Titovo Užice 2. aprila 1976. i počela sa radom u septembru 1977. godine.

U početku se nastava odvijala bez sopstvenih prostorija, u zgradi Pedagoške akademije, uz svega 2 pijanina, 4 harmonike i 2 gitare. Sa radom se otpočelo na tri odseka: klavir, harmonika i gitara.

Od 1980/81. godine škola je dobila zgradu posebno namenjenu za rad muzičke škole – prizemlje u porodičnoj kući gospodina Vojislava Stefanovića. Zahvaljujući gospodinu V. Stefanoviću, škola je uvećala i broj školskih instrumenata: kupljen je polukoncertni klavir “Yamaha”, harmonike “Honer” 96 basova, gitara “Yamaha” i kofer za gitaru, flauta “Perl” 665/RE i 7 umetničkih slika.  Nakon smrti gospodina Stefanovića, po njegovoj želji, škola je dobila i prostorije na gornjem spratu zgrade, čime su uslovi za rad škole dodatno poboljšani. 

U znak zahvalnosti prema našem plemenitom donatoru, škola od 2007.godine nosi ime „Vojislav – Lale Stefanović“,  a Opština Užice je finansirala izdavanje monografije “Porodica Stefanović – zadužbinari grada Užica” (autor D. Drndarević).

Proširenjem i opremanjem školskog prostora, zapošljavanjem novog stručnog kadra, uz povećano interesovanje učenika, prerasli smo u srednju muzičku školu.  Otvoreni su novi odseci u okviru srednje škole: vokalno-instrumentalni (klavir, harmonika, violina, flauta, solo-pevanje) i teorijski odsek. Trenutno je u planu dalje proširenje školskog prostora, čime će biti omogućeno upisivanje novih generacija učenika, a možda i otvaranje novih odseka.

Danas škola obrazuje učenike na sledećim odsecima: 

-u osnovnoj školi:  klavir, harmonika, gitara, flauta, violina i solo pevanje;

-u srednjoj školi:    klavir, harmonika, flauta, violina, solo pevanje i teorijski odsek.

Naši učenici svake godine osvajaju brojne nagrade na takmičenjima i festivalima republičkog i međunarodnog nivoa.

Danas Muzička škola u Užicu predstavlja centar muzičkog obrazovanja zlatiborskog okruga.

Veliki broj javnih nastupa učenika škole realizuje se u sali Opštine i sali Muzičke škole. Učenici nastupaju i u ostalim školama u Užicu i drugim gradovima, u okviru saradnje. Nastupi se organizuju i u okviru popularizacije muzike putem nastupa za decu predškolskog uzrasta, u vrtićima. Naši učenici gostuju na lokalnoj i državnoj televiziji. Škola ostvaruje dobru saradnju sa lokalnom zajednicom.

U našem gradu, u organizaciji Muzičke škole, koncerte su održali brojni značajni inostrani i domaći umetnici. U saradnji sa Opštinom, bili smo domaćini i koncertima u okviru Nacionalne koncertne sezone.

Škola je postla deo Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije u novembru 2001. godine. Nastavnici su članovi Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, a pojedini nastavnici su članovi Evropskog udruženja klavirskih pedagoga – EPTA Srbije .

Nastavnici Muzičke škole “Vojislav-Lale Stefanović” dobitnici su diploma Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (3), priznanja Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za višegodišnje i jednogodišnje izuzetne pedagoške rezultate, priznanja Ministarstva prosvete i sporta Školske uprave Užica (8).

Nastavnici škole redovno i aktivno prate mnogobrojne seminare i stalno se usavršavaju, kako bi ponudili što kvalitetniju nastavu.