Mesto:Beograd
Adresa:Radoslava Grujića 2a
PTT:11000
Opština:Vračar
Telefon:2455953
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Tijana Kovačević
Telefon direktora:011 2455953
Telefon sekretara:011 2455953
Tip škole:Srednja muzička škola
Sajt:http://www.slavenski.edu.rs
Prvi e-mail:direktor.slavenski@slavenski.edu.rs
Drugi e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/josipslavenski.muzickaskola

Referentni podaci o Muzičkoj školi „Josip Slavenski“

Muzička škola „Josip Slavenski“ ima dugu obrazovnu tradiciju koja datira još od 1937. godine, kad je oformljena kao srednja muzička škola pri muzičkoj akademiji. Za ovih 77 godina samostalnog rada, škola je obrazovala veliki broj učenika, od kojih su mnogi nastavili sa profesionalnom muzičkom karijerom i sa uspehom promovisali našu zemlju širom sveta.

Škola prati razvoj đaka od najmlađeg uzrasta (pripremnog razreda), preko osnovne, pa do kraja srednje muzičke škole, u kojoj đaci mogu da pohađaju vokalno-insturmentalni odsek, teoretski odsek, opšteobrazovnu nastavu i odsek za ranu muziku, jedinstven u Srbiji i regionu. U okviru vokalno-instrumentalnog odseka, postoji gudački, duvački, klavirski,odsek za gitaru, solo-pevanje i kamernu muziku. Škola ima oko 700 učenika.

Navešćemo samo neka od imena naših bivših učenika koji su ostavli značajan trag u savremenoj muzici: kompozitori Konstantin Babić, Enriko Josif, Milan Mihajlović, Ivana Stefanović, Isidora Žebeljan, Ana Mihajlović i mnogi drugi. Oni su ostavili u nasleđe našoj i svetskoj muzičkoj baštini dela velikih vrednosti. Na dugačkoj listi bivših đaka takođe se nalaze i proslavljeni dirigenti Borislav Pašćan, Živojin Zdravković, Bojan Suđić, sjajni solisti kao što su Jovan Kolundžija, Sreten Krstić, Maja Jokanović, Tatjana Olujić, Nadežda Kolundžija, Ksenija Zečević, Lidija Stanković, Jadranka Jovanović, Slobodan Vujisić, Svetislav Madžarević, Nataša Veljković i mnogi drugi pedagoški i naučni radnici. Sam spisak ovih imena pokazuje da je škola „Josip Slavenski“ oduvek negovala poseban i ozbiljan pedagoški pristup i da je za cilj imala ne samo edukaciju učenika iz oblasti muzike, već i obrazovanje iz područja šire kulture, utičući na celokupan razvoj ličnosti u nameri da našoj sredini podari kulturno blago u vidu mladih i izvanrednih umetnika.

Naši učenici su pored uspešnih muzičkih karijera u inostranstvu, ostvarili i izuzetne pedagoške i naučne karijere, tako da su postali renomirani predavači na najpoznatijim muzičkim akademijama u svetu, kao što su Yuliard u New York-u, muzičke akademije u Keln-u, Milan-u, Los Angeles-u, Washington-u, Amsterdam-u i u mnogim drugim svetskim metropolama.

MŠ „Josip Slavenski“ ima dugu tradiciju organizovanja koncerata u školi i izvan nje. Sarađuje sa mnogim renomiranim salama u gradu: KNU, SKC, Skupština grada, „Artget“galerija, Etnografski muzej, Atrijum Narodnog muzeja itd. Sarađuje i sa mnogim ustanovama kulture na teritoriji grada, sa vrtićima i školama.

Aktivnost naše škole može se dobro videti iz podataka koji su uobičajeni za svaku školsku godinu: preko dvesta nastupa, uglavnom celovečernjih, dvadesetak takmičenja, od kojih polovina međunarodnih, preko 200 nagrada i oko deset seminara. U svim ovim aktivnostima učestvuje preko tri stotine đaka i stotinu profesora.

Sa naročitim ponosom ističemo da škola nastavlja sa tradicijom ostvarivanja najboljih rezultata na mnogim takmičenjima, iz svih muzičkih oblasti, te se po tome nalazi na samom vrhu liste muzičkih škola Srbije (klavirski odsek, odsek za gitaru i odsek za kamernu muziku).

Grandiozni projekti u kojima je učestvovala i naša škola sa 150 učenika su: Karmina Burana, Karla Orfa, sa solistima iz Švedske i dirigentom Bojanom Suđićem, kao i Mocartov „Rekvijem“ – dirigent Darinka Matić Marović. Projekte je organizovala Zajednica muzičkih i baletskih škola 2003. i 2004. godine u Centru Sava, kada se okupilo više stotina učesnika iz muzičkih škola Srbije.

Kao rezultat otvorenosti i saradnje škole sa inostranstvom, treba pomenuti nastupe ansambla za ranu muziku „Joculatores Slavenses“ u Italiji – u San Điminjanu, u Teatro dei Leggieri u Firenci, na Konzervatorijumu Luigi Cherubini, u septembru 2003. godine. U junu 2004. godine „Joculatores Slavenses“ nastupa na Festivalu srednjeg veka u San Điminjanu, Italija, a avgusta meseca 2004. godine u Puli i Poreču, Hrvatska.

Hor srednje muzičke škole je veoma aktivno učestvovao na svim velikim manifestacijama u školi, ali i izvan nje. Spomenućemo samo neke najznačajnije: dva takmičenja u Ohridu (prve nagrade), obeležavanje iskrcavanja Srpske vojske na Krf i Vido, manifestacije na Srpskom vojnom groblju na Zejtinliku (Solun), u organizaciji Ministarstva rada i socijalne politike i mnoge druge.

Orkestar osnovne muzičke škole poslednjih godina osvaja prve nagrade na Republičkim takmičenjima, kao i na Festivalima muzičkih i baletskih škola Srbije.

Gudački kamerni orkestar srednje muzičke škole iako mlad po postojanju, (osnovan 2013.godine), niže zapažene nastupe na reprezentativnim koncertima škole, a od avgusta 2014. je i u sastavu “Orkestra 100 mladih”, koji čine mladi muzičari iz (za sada) četiri države: Italija, Slovenija, Makedonija i Srbija.

Ovo je samo jedan mali deo aktivnosti kojima smo se bavili proteklih decenija i čini nam se da su one dobra preporuka za upis učenika u muzičku školu “Josip Slavenski”, ozbiljnu ustanovu vrednu poverenja.