Mesto:Rakovica
Adresa:Miška Kranjca 17
PTT:11090
Opština:Rakovica
Telefon:3581200
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Srednja škola
Sajt:http://www.msradojedakic.edu.rs
Prvi e-mail:ms.radojedakic@yahoo.com
Drugi e-mail:
Facebook:
Машинска школа “Радоје Дакић” отпочела је живот школске 1963/1964. године као Машински школски центар “Радоје Дакић” . У то време имао је два одсека и школовао:

  1. машинске техничаре из редова омладине и одраслих
  2. квалификоване раднике из редова омладине
  3. по потреби и захтевима привредних организација центар ће моћи да формира и друге облике стручног образовања.
Стручни кадар је бројао око педесет запослених, а у прву годину ова школа је уписала 364 ученика. Сваке године Центар је уписивао све више ученика, али је и све боље опремао, осавремењивао своје кабинете и обогаћивао облике стручног образовања, те је у том циљу Центра припојена, 1.1.1965. године, Металопрерађивачка школа “21. Мај”, а 1966. године је изграђена и опремљена Радионица, која и данас на истом простору егзистира.

Исте године су интензивирани грађевински радови око реновирања школске зграде, чиме су створени повољни услови за образовно-васпитну делатност. Значајне резултате школа је постизала и на многобројним такмичењима из области машинства те је годинама била домаћин београдским такмичењима на којима су ученици и ове школе остваривали завидне резултате и пласмане за даља такмичења.

Из ове школе изашло је много младих људи који су своји пут наставили на Машинском факултету или своје знање уткали у нашу индустрију као квалификовани радници. Одавде су поникли и многи интелектуалци који су оставили траг у свим областима научног, културно-уметничког, политичког и друштвеног стваралаштва, као што су:

  1. др проф. Мићо Ољача,
  2. државни репрезентативци у ватерполу Данило Икодиновић и Душко Пијетловић ,
  3. државни репрезентативац у фудбалу Ивица Илијев и многи други.