Mesto:Niš
Adresa:Branka Radičevića 1
PTT:18106
Opština:Niš
Telefon:018/254-396
Školska uprava:Niš
Školski okrug:Nišavski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.gsm-nis.edu.rs
Prvi e-mail:gsm-nis@open.telekom.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Гимназија је основана 26.8.1954. године и носи име Светозара Марковића (1846-1875), новинара и публицисте, родоначелника социјалистичког покрета у Србији.

Гимназија “Светозар Марковић” у Нишу основана је 1. септембра 1954. године. Своју образовно-васпитну делатност обављала је у објекту садашњих гимназија “Стеван Сремац” и “Бора Станковић”. Одлуком општинских органа, Гимназија се 1966. године преселила у просторије Дома ученика, познатог као Дом ЖИШ-а у Нишу у улици Бранка Радичевића број 1.

Тадашња одлука о пресељењу дефинисана је као привремено решење. Објекат, наиме, није наменски грађен и у њему нема довољно простора за оптималан рад. Гимназија “Светозар Марковић” је једина школа у Нишу која нема наменски грађен објекат. У тим “привременим условима”, који трају педесет пет година, школа обавља своју образовну и васпитну активност, од јутарњих до касних вечерњих часова (ради у две смене) а њени ученици (посебно из специјализованих одељења) постижу резултате којима се сврставају у сам врх у Републици Србији.

Школу сваке године похађа око 1000 ученика на различитим смеровима: друштвено-језички, природно-математички, као и у одељењима за обдарене математичаре и физичаре (једино у Србији за физичаре) у којима стручне предмете предају професори са Природно-математичког факултета у Нишу. Од школске 2007/2008. године уписујемо и ученике седмог разреда талентоване за математику, информатику и остале природне науке и које видимо као будуће ученике специјализованих одељења наше школе. Од школске 2008/2009. године отворено је билингвално одељење у коме ученици слушају наставу на српском и француском језику, а од школске 2011/2012. године и на енглеском. У нашој школи учи се енглески, француски, немачки, италијански и руски језик.

Организоване су бројне секције, додатне активности и часови у областима језика, природних и друштвених наука у којима ученици испољавају своје таленте и креативност. Све то доприноси великим успесима наших ученика на државним и међународним такмичењима, па је тако 45 ученика освојило медаље на разним нивоима такмичења. Последњих година постали смо препознатљиви по фестивалу науке „Наук није баук“, којим промовишемо повезивање младих научника широм света и укључење Србије у светске академске токове које ће омогућити очување националног интелектуалног потенцијала међу младима.

Спортисти се, такође, могу похвалити бројним успесима на свим нивоима такмичења у свим спортским дисциплинама, а женска екипа и пласманом на Светску олимпијаду у одбојци.

Врло успешно остварујемо међународну сарадњу и учествујемо у међународним пројектима као што је Сандкорн. У оквиру међународне сарадње остварени су контакти са школама из Француске и Холандије, Македоније, Бугарске и Црне Горе.

Поводом  Дана ослобођења Ниша, 11. јануара 2010. године, Гимназија „Светозар Марковић“ добила је признање које се додељује најбољим појединцима и колективима због промовисања знања, науке и спорта као највиших вредности.

Ученици активно учествују у раду Ученичког парламента где имају прилику да сами предлажу активности и реализују их уз помоћ професора и другог особља у школи.

Библиотека поседује велики број књига и часописа. Часопис школе ГроГи, који уређују и пишу ученици, проглашен је пре неколико година за најбољи ученички часопис у Србији.

Поносимо се јединственом ботаничком баштом у овом делу земље у којој имамо преко сто биљних врста са различитих континената.

У слободно време ученици се друже у Клубу ученика.