Mesto:Vršac
Adresa:Mihajla Pupina 1
PTT:26300
Opština:Vršac
Telefon:013/836-448
Školska uprava:Zrenjanin
Školski okrug:Južnobanatski
Direktor:
Telefon direktora:+381 13 830 769
Telefon sekretara:+381 13 836 448
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://vrsackagimnazija.edu.rs
Prvi e-mail:info@vrsackagimnazija.edu.rs
Drugi e-mail:administracija@vrsackagimnazija.edu.rs
Facebook:www.facebook.com/vsgim
Na inicijativu Josifa Jovanovića – Šakabente, krajem 18. veka (1790. godine) osnovana je Gramatikalna škola (latinska niža gimnazija).
Sa Gimnazijom u Karlovcima bila je u tom trenutku i najviša školska ustanova kod Srba. Omogućavala je besplatno školovanje srpske i rumunske omladine. Gimnazija je u svojoj bogatoj tradiciji bila luka održavanja srpstva u Ugarskoj i rasadnik mladih progresivnih ljudi tog vremena.
Za potrebe Gimnazije 1895. godine sazidana je posebna zgrada iz koje je Gimnazija izmeštena 1983. godine u zgradu Pedagoske akademije, u kojoj je i danas.
Ugledne i uspešne ličnosti koje su završile gimnaziju u Vršcu:
  • akademici: prof. dr Zlatibor Petrović, prof. dr Aleksndar Fira, prof. dr Petar Vlahović, prof. dr Stevan Petrović
  • pesnici: Vasko Popa, Florika Štefan, Petru Krdu
  • književnici Radomir Putnik, Dušan Belča, Olga Ostojić Belca
  • glumica Rada Đuričin
  • slikari: Paja Jovanović, Arnold Karanji, Karel Napravnik, Johan Vilhem, Vilma Lerman, Aleksandar Virag, Ekatarina Risticijev, Svetislav Vuković.
Vršačka gimnazija ima dugu tradiciju koju neguje,ali živi u sadašnjosti i okrenuta je budućnosti.
Mi smo dvojezična  Gimnazija od posebnog značaja na pokrajinskom nivou.Sarađujemo sa školama iz našeg grada i države ali i sa školama iz inostranstva. Nosioci smo nekoliko međunarodnih projekata u kojima su nam partneri: Trgovačka akademija iz Beča, koledž „Konstantin Diakonović Loga″ i Srpska gimnazija „Dositej Obradović″ iz Temišvara. Parnteri smo i u mnogim projektima obrazovnim i kulturnim institucijama iz Rumunije. Veoma smo uspešni u takmičenjima koja organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. U školskoj 2013/14 godini Marijana Mihailović osvojila je 2 .mesto na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika. Imali smo učesnike i na nekoliko međunarodnih takmičenja : Ana Munćan bila je učesnica  „Hippo″ takmičenja iz engleskog jezika koje se održalo u Italiji, a Milana Ivković učestvovala je na međunarodnoj lingvističkoj olimpijadi održanoj u Mančesteru.Značajne rezulate postigli su naši učenici i na međunarodnom takmičenju u komuniciranju na engleskom jeziku održanom u Temišvaru marta meseca 2013. godine.
Veoma je važno za mladog čoveka: šta uči,ko ga uči i u kojim uslovima uči. Naša škola je u tom smislu pravo mesto.