Mesto:Beograd
Adresa:Esad pašina 26
PTT:11010
Opština:Voždovac
Telefon:3098084
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:+381 11 3098084
Telefon sekretara:
Tip škole:Srednja škola
Sajt:http://www.ghmskola.edu.rs
Prvi e-mail:ghmskola@open.telekom.rs
Drugi e-mail:ghmskola2@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/ghmskola

Geoloska i hidrometeoroloska skola „Milutin Milankovic“ u Beogradu postoji vise od pola veka. Pocela je sa radom 1948 godine. U pocetku je skolovanje ucenika geoloske i hidrometeoroloske struke teklo odvojeno.

Hidrometeoroloska skola osnovana je 21.02.1948. godine u cilju obucavanja i dobijanja srednje strucnih kadrova za potrebe hidrometeoroloske sluzbe.

Hidrometeoroloska skola je formirana pod nadzorom Saveznog Hidrometeoroloskog Zavoda.

28.9.1948. osnovan je Geoloski tehnikum u Pancevu i tako pocinje obrazovanje kadrova geoloske struke.

1953 godine Geoloski tehnikum prerasta u Geolosku srednju tehnicku skolu sa sedistem u Beogradu.

Od 1979 godine nastaje jedinstvena srednja skola geoloske i hidrometeoroloske struke koja od 1989. nosi ime velikana nase i svetske nauke Milutina Milankovica. Skola se nalazi u Beogradu na Vozdovcu u Esad pasinoj ulici 26. Nosi ime naucnika koji je , objedinivsi vise naucnih oblasti , švatio put proslosti i buducnosti planete na kojoj zivimo.

To je JEDINO mesto u nasoj zemlji gde se skoluju buduci strucnjaci za zemlju vodu i vazduh. Mnogi nasi svrseni ucenici , nastavivsi skolovanje , afirmisali su geolosku i hidrometeorolosku sluzbu.

Skola se po potencijalima , raspolozivoj opremi , broju ucenika i razvijenoj saradnji sa privredom svrstava u red vodecih unikatnih srednjeskolskih institucija u nasoj zemlji. Ona ima 22 odeljenja od cega je 8 odeljenja-meteoroloski tehnicar, 5 odeljenja-hidroloski tehnicar, a ostala odeljenja su geoloske struke. Predmetni profesori su dugogodisnji predavaci odgovarajucih strucnih sprema. U okviru dve osnovne struke ucenici nase skole opredeljuju se za jedno od sledecih zanimanja :
Geoloski tehnicar za istrazivanje mineralnih sirovina
Geoloski tehnicar za geotehniku i hidrogeologiju
Geobusac
Hidroloski tehnicar
Meteoroloski tehnicar

Sva zanimanja su cetvrtog stepena strucnosti osim zanimanja Geobusac koje je proizvodno zanimanje treceg stepena strucnosti. Zanimanje je deficitarno te su mogucnosti brzog zaposljavanja realne sto ne iskljucuje mogucnosti daljeg obrazovanja ucenika vanrednim upisom na cetvrti stepen strucnosti geoloskog smera u skoli. Upis ucenika na ovo zanimanje vrsi se BEZ POLAGANjA KVALIFIKACIONOG ISPITA i ogranicavanja broja upisanih đaka.

Skola je vise puta pohvaljena , a 1982. i odlikovana Ordenom rada sa zlatnim vencem.