Mesto:Zemun
Adresa:22. oktobra 19
PTT:11080
Opština:Zemun
Telefon:011/219-0386
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Srednja škola
Sajt:http://www.ekonomska-zemun.edu.rs/kontakt
Prvi e-mail:esnadadimic@yahoo.com
Drugi e-mail:
Facebook:

Школа је основана 1883. godine kao dvorazredna Trgovačka škola u okviru sedmorazredne Zemunske Gimnazije.

Земун је тада припадао Аустро-Угарској Монархији, у административној надлежности Земаљске владе у Загребу.Било је то време привредног успона Земуна – проширује се рад постојецих државних и друштвених установа и почиње процес просветног и културног развоја.Ове промене захтевале су стручније обављање послова у привреди и администрацији, те је оснивање средњих стручних школа крајем 19. века било и неопходно и корисно.

Godine 1891. škola je transformisana u trogodišnju, a 1909. godine u četvorogodisnju školu pod nazivom Kraljevska trgovačka akademija.Interesantno je, ali i normalno za to vreme, da su do 1910. godine školu pohadjali samo muškarci, a od te godine dozvoljen je upis ženske dece.Tako je iste godine broj upisanih učenika iznosio tacno 100.Ovaj podatak nema samo statističku vrednost, on govori o ugledu koji je škola sticala godinama, najviše zahvaljujući stručnim i sposobnim kadrovima.

Za vreme Prvog svetskog rata škola nije radila dve godine, od 1914. do 1916. godine.Posle rata, u novoj državi Kraljevini SHS, škola, sada pod imenom Državna Trgovačka Akademija, 1924. godine odvojila se od Gimnazije, ali je ostala sa njom u istoj zgradi sve do 1964. godine.Prvi direktor DTA bio je profesor Ivan Kon, cenjeni stručnjak i pedagog.

Ugled škole stican decenijama, predano i sa ljubavlju, negovale su generacije vrsnih nastavnika, ali i generacije učenika, koji su se zahvaljujuci svom znanju i stručnosti, brzo zapošljavali.

U medjuratnom periodu obnovljene su profesorska i učenicka biblioteka, kabineti i zbirke.Želja za znanjem i svestranošcu učenika manifestovale se u radu mnogobrojnih sekcija i udruženja : Crvenog krsta, Ferijalnog saveza, kola trezvene mladeži “Razum”, školske vežbaonice i štedionice Ekonomat.Godine 1928. osnovana je Kulturna sekcija “Sremac” koja se veoma brzo afirmisala razvijajući smisao i interesovanje učenika za muziku, pozorište i literaturu.

Uoči Drugog svetskog rata škola je imala 450 ucenika.

Period od 1941. do 1945. godine obeležila je okupacija i narodnooslobodilačka borba.Iz dana u dan jačala je svest da otadžbinu treba braniti.Škola je radila u teškim uslovima – zbog lošeg odziva za upis imala je 4-5 odeljenja sa 120-170 učenika.Tokom rata preko 30 učenika stradalo je u logorima ili poginulo u borbi.Nada Dimić proglašena je za narodnog heroja.

Posleratne godine bile su teške.U novoj Jugoslaviji, u kojoj ce komunistička vlast dati pečat ostatku veka, zemunska Ekonomska škola tražiće svoj put.Zgradu Gimnazije napustila je 1964. godine i preselila se u zgradu u Ulici 22. oktobra, u kojoj se nalazi i danas.

Prateći razvoj društva i škola se prilagođavala i menjala po diktatu školskih reformi.Usput, menjala je i naziv.Ime narodnog heroja Nade Dimić nosi od 1968. godine, a danasnji naziv Ekonomska škola “Nada Dimić” od 1987. godine.

Devedesete godine XX veka doživeli smo iracionalno – kao godine koje su pojeli bol, strah, neimaština i smrt.Časovi često nisu bili ono što bi trebalo da budu.Prošlost se pretočila u istoriju koja nam je, zajedno sa novom geografijom, potpuno promenila život.