Mesto:Beograd
Adresa:Knez Miletina 8
PTT:11000
Opština:Stari grad
Telefon:011/322-6670
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Baletska škola
Sajt:http://www.lujodavico.edu.rs
Prvi e-mail:ldavico@infosky.net
Drugi e-mail:
Facebook:

Данас је Балетска школа «Лујо Давичо» јединствена уметничка школа за   основно и средње играчко образовање, са одсецима за класичан балет, савремену и народну игру. Школовање траје осам година и обухвата: припремну наставу (две године), основну балетску школу (četiri godine, uzrast od 9 do 14 godina) koju učenici pohađaju paralelno sa obaveznom osnovnom školom. Средња балетске школа traje četiri godine, pohađaju je učenici kojima je igra profesionalno opredeljenje. Ova škola daje celovito obrazovanje obuhvatajući stručne igračke predmete i opšteobrazovne.

У просеку Школу похађа око 500 ученика. У Београду и у издвојеним одељењима основне балетске школе у Чачку, Бору и Крагујевцу има 300 ученика у 24 одељења. Припремну наставу похађа 150 ученика. У средњој школи на сва три одсека имамо 160 ученика у 16 одељења (играчке класе). Целокупна настава у Београду организује се у  матичној згради, Кнез Милетина 8, и у О.Ш. «Стари Град», Херцег Стјепана 7.

Балетска школа поред образовне има и културну мисију. У јавном и културном животу Школа је присутна, било да се ради о појединим наступима, јубилејима значајних институција, добротворним приредбама, телевизијским емисијама или концертима. Ученици Школе наступају у Народном позоришту, Сава Центру, Задужбини Илије М. Коларца, Камерној опери “Мадленианум”, Скупштини Града Београда, Белом двору, Павиљону Цвијете Зузорић, Дому Војске, Дому ваздухопловства, Руском дому, Дому културе «Вук Караџић», Студентском културном центру, Културном центру Београда, Политехничкој академији. Учествују у ТВ емисијама: Београдска хроника, Јутарњи програм, Србија данас, Жикина шареница, Путоказ, Водич за родитеље, Фантазија и Свет игре, која редовно прати сва догађања у Школи, путовања, успехе и освајања награда на међународним такмичењима.

Школа је основана као класична балетска школа по угледу на руску балетску школу и заснована на принципима методике класичног балета педагога Агрипине Ваганове. До 1988. године ово усмерење је било једино. Тада је на иницијативу Ансамбла «Коло» основан фолклорни одсек, који данас носи назив Одсек народна игра. Ученици овог одсека имају своје Годишње концерте, а играју и у класичним балетским представама и савременим кореографијама. На међународним такмичењима освајају прва места- Запажени су наступи школске певачке групе «Грлице»Изменама и допунама Наставног плана и програма за средње балетско образовање из 2003. године створени су услови за формирање и рад Одсека савремена игра. Бројне радионице савремене игре у оквиру БИТЕФ-а и Београдског фесивала игре, као и долазак педагога и играча у организацији Француског и Британског културног центра имали су велики утицај на афирмацију овог одсека. Школске 2006/07 године школу је завршила прва генерација Одсека савремене игре, у класи Исидоре Станишић.

 Најзначајнији део Програма рада Балетске школе у оквиру концертне делатности је рад на балету П. И. Чајковског «Крцко Орашчић». По оригиналном либрету Маријуса Петипа у интегралној верзији, у кореографији Владимира Логунова, ученици Балетске школе ”Лујо Давичо” (150 ученика, основне и средње балетске школе, сва три одсека) први пут су извели ово дело на сцени Народног позоришта и у Центру ”Сава” 1998. године. Од тог првог извођења, балет «Крцко Оршчић» је у Годишњем програму Балетске школе ”Лујо Давичо” и на репертоару Народног позоришта у Београду за новогодишње празнике. Представа је резултат тимског рада кореографа, професора и директора са одабраним ученицима основне и средње Балетске школе. Разноврсност игара овог балета пружа могућност да ученици различитог узраста и смера класичан балет, савремена игра и народна игра искажу и развију свој играчки потенцијал у групним и солистичким ролама.   Балет ”Крцко Орашчић” изведен је на сценама: Народног позоришта у Београду, Центра ”Сава”, «Коларца», Српског народног позоришта у Новом Саду, домовима културе градова Србије, позоришта ”Кефалос” на Кефалонији, Атинског и Америчког колеџа у Атини и позоришта «Мегарон» у Солуну. Мало је балетских школа у свету које могу сопственим снагама да припреме и изведу ову класичну балетску представу, иако при том имају изванредне услове за рад.