„U pojanju kazuje narod pobožna osećanja svoja. Pojanje uzdiže dušu čovečiju k Bogu, a srce topi u dubokoj smernosti. Jesmo li ponositi, pojanje nas opominje na smernost, jesmo li tužni, uteha nam je u pojanju; jesmo li u nevolji, to nam pojanje uleva u srce nadeždu u Svemogućega. Sve se to kazuje u pojanju, i mi svi to osećamo. Jer u pojanju narod govori svome Tvorcu iz srca, govori kako oseća, a osećanje je razumljivi jezik za svakoga.

Ta je snaga i u našem crkvenom pojanju, jer ono kazuje duboka pobožna osećanja, kazuje slavu i hvalu Tvorcu, kazuje kako se narod naš nada u bezgraničnu milost oca nebesnog. Pojanje naše sve to kazuje, jer je ono isteklo iz srca našega naroda, ili historički da kažemo, ono je nasleđeno dobro našega naroda, koje se u duhu njegovom pretopilo prema osećanju srca njegovoga.“

Kornelije Stanković, iz knjige „Pravoslavno crkveno pojanje u srbskog naroda“, u Beču o Uskru, 1862

Dobrodošli na sajt posvećen pravoslavnoj muzici što su je pisali srpski kompozitori. Ovde možete da nađete pesme koje se izvode za vreme različitih vrsta bogosluženja, za horove različitih vrsta i mogućnosti. Tekstovi pesama su na crkveno-slovenskom jeziku, pisani srpskom ili crkveno-slovenskom azbukom.

Poreklo materijala je različito. Ukoliko uočite kršenje autorskih prava, obavestite nas, da bi smo sklonili problematičan materijal. Ako možete da doprinesete ovoj arhivi, molimo Vas da to i učinite.

http://www.sv-djordje.org/index.php?jezik=sr