Liturgijom je načalstvovao Episkop toplički Arsenije uz sasluženje sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a združenim horom dirigovao je maestro Bojan Suđić, koji je bio i inicijator događaja. Vernima je pružena jedinstvena prilika da u najvećem hramu čuju remek dela srpske duhovne muzike u izvođenju do sada neviđenog broja pevača. Združeni hor uputio je i poruku ovog sabranja sa stepeništa na ulazu u hram Svetog Save, gde su svi pevači pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića, izveli dela Mokranjca.

U parohijskom domu hrama Svetog Save predstavnike horova je posebno pozdravio Episkop toplički Arsenije, koji im je ovom prilikom zahvalio na trudu da dođu i učestvuju u liturgijskom sabranju, a zatim je podelio zahvalnice svim učesnicima.

Nakon Svete Liturgije održan je i parastos slavnom srpskom kompozitoru, utemeljivaču crkvenog pojanja, koji živi u pesmi i molitvi.

Brojne delegacije, među kojima i predstavnici Opštine Negotin, Doma kulture “Stevan Mokranjac” i hora Crkve Svete Trojice, položili su vence i cveće na grob slavnog kompozitora, a negotinski hor izveo je i jedno od Mokranjčevih dela „Tebe pojem“.   

Stogodišnjica od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca  obeležena je i dvodnevnom manifestacijom, koju su podržali grad Beograd i Sekretarijat za kulturu uz pomoć Prvog beogradskog pevačkog društva, Muzikološkog instituta SANU i negotinskih ustanova kulture, posebno Doma kulture, kao organizatora festivala Mokranjčevi dani.

U okviru manifestacije, izvedeni su različiti programi koji predstavljaju celokupnu Mokranjčevu delatnost. Posetioci i poštovaovi dela Mokranjca, mogli su prethodnog vikenda u prostoru Zadužbine Ilije M. Kolarca, da uživaju u dokumentarnim izložbama o životu i radu Mokranjca, filmovima o Mokranjcu, koncertima, prezentaciji Mokranjčeve instrumentalne muzike, predavanjima, a deo programa bio je namenjen i najmlađoj publici. Svi učesnici manifestacije – autori, organizatori, izvođači i predavači, odrekli su se honorara i učešće u programu smatraju svojim doprinosom obeležavanju godišnjice našeg velikog kompozitora.