Zbog tih je činjenica organizacija Nemours preporučila roditeljima da što ranije zainteresuju decu za muziku i to na sledeće načine:

 
Prema jednoj studiji, kod dece koja pohađaju časove muzike mozak se brže razvija i takva deca bolje pamte. Istraživači tvrde da su pronašli prvi dokaz veze između muzičkih treninga i bolje pažnje kod dece. Nakon jedne godine, muzički obrazovana deca pokazala su bolje rezultate na testu memorije, što se odnosi i na osnovne umne veštine, kao što su pismenost, verbalna memorija, matematika i IQ (koeficijent inteligencije). Istraživači dodaju da muzika treba da bude deo predškolskog i osnovnog obrazovnog programa.
  •  Slušajte muziku ili pevajte dok obavljate kućne poslove, ili vozite ili dok se dete igra
  • Obavezno nabavite muzičke albume i instrumente prilagođene detetovom uzrastu. Neka mu stalno budu pri ruci.
  • Informišite se o pesmama koje dete uči u školi ili vrtiću kako biste mogli zajedno da ih pevate kod kuće.
  • Upišite dete u muzičku školu, hor ili muzičku radionicu.
  • Vodite dete na mesta na kojima se uživo svira. Ako je moguće, neka to budu priredbe prilagođene njegovoj dobi.

 

Ako date dete u muzičku školu ili neku od radionica budite sigurni da je nivo razvojno odgovarajući uzrastu vašeg mališana, što znači da ne bi trebalo da traje više od 45 minuta i trebalo bi da bude nešto što vi i vaše dete možete da radite zajedno. Časovi su zabavan način za zajedničko uživanje u muzici. Proverite koje sve muzičke radionice postoje u vašem gradu.

 Deca koja odrastaju uz slušanje muzike, pevanje pesama i igranje u ritmu pesama, uživaju u onome što stručnjaci nazivaju „bogato senzorno okruženje.“ To je samo fensi način da se kaže da su izloženi širokom spektru ukusa, mirisa, tekstura, boja i zvukova. Muzička iskustva su zapravo važna u uspostavljanju neuronskih konekcija.

Istraživanja pokazuju da deca koja su aktivno uključena u muziku:

  •     bolje čitaju i imaju smisla za matematiku kada krenu u školu
  •     više su u stanju da fokusiraju kontrolu nad svojim telom
  •     lakše se socijalizuju i imaju veće samopoštovanje

 

Čak i ako ne upišete vaše dete na hor, časove gitare, ili muzičku radionicu, imajte na umu da ste vi prvi i najvažniji učitelj Vašeg deteta kada je reč o muzici – i još mnogo više.

Mnoga od naših osećanja su upravo vezana za muziku, pa je to još jedan od razloga što je pesma jedan od prvih razigranih trenutaka sa vašim mališanom. Bilo da je Mocart ili su Rolingstonsi, uživajte sa detetom u izlaganju muzičkih stilova kako bi izgradili temelj muzičkih ukusa kod vašeg deteta.

autor teksta – Jelena DRAGUMILO