***

Koncert „La Perle du Nord” („Biser Severa”) donosi retku priliku za susret s pomalo netipičnim programom, koji donosi zvuke kamerne muzike s evropskog severa. Edvard Grig bio je prvi veliki norveški kompozitor čija je muzika prenela lepotu Norveške publici širom sveta. Jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja jeste scenska muzika za Ipsenovu dramu Per Gint u kojoj je isprepleo nacionalni kolorit s egzotičnim prizorima iz različitih zemalja gde je putovao glavni junak. Od savremenih norveških autora čućemo jedan oktet iz pera Ketila Hvoslefa, komponovan po porudžbini Muzičkog konzervatorijuma u Bergenu (inače dela Akademije “Grig”). Savremeni švedski kompozitor Ulf Gran autor je okteta “Floating Landscape”, dok je finski stvaralac i flautista Herbert Lindholm u kvartetu “Cliché” na zanimljiv način povezao tradicionalan i moderan muzički izraz. Fridrih Kulau bio je središnja figura „zlatnog doba“ danske inteligencije, a zahvaljujući brojnim sonatinama za klavir uživao je ugled širom Evrope. Među najizvođenijima je Sonatina u G-duru, koju ćemo čuti u obradi za 10 flauta. Ipak, nakon putovanja po hladnome severu biće lepo vratiti se kući i čuti dela domaćih autora: šansonu “Parkovi” Alfija Kabilja, koji ih opisuje kao „paviljone muzike i ruža“, te novo delo Bruna Vlaheka, jednog od najtalentovanijih i najsvestranijih muzičara mlade generacije, napisano za Zagrebački ansambl flauta.

Zagrebački ansambl flauta (ZAF) jedini je ansambl takve vrste u Hrvatskoj. Prvo nastupanje imao je 2008. kao Ansambl flauta Muzičke akademije u Zagrebu, koji je tada vodila Renata Penezić, današnja umetnička voditeljka Zagrebačkog ansambla flauta. Jezgro sastava čini kvartet ali se, zavisno od projekta i kompozicija koje se izvode, broj izvođača može povećavati bez ograničenja. Misija ansambla je istraživanje granica flaute kao instrumenta i njene uloge u savremenoj muzici. Pored dela klasičnog repertoara prilagođenih ansamblu, ZAF izvodi i dela savremene muzike 20. i 21. veka koja iziskuju vrlo napredne izvođačke tehnike, a sve u želji stvaranja novih zvučnih pejzaža. Jedan od osnovnih ciljeva je i promocija domaćih autora te podsticanje stvaralaštva za širok spektar raznih kombinacija flauta. Ansambl sarađuje s umetnicima iz drugih grana umetnosti čime prati postojeće svetske trendove, stvarajući na taj način nove kompozicije ili interpretirajući postojeće na nov način, kako bi se bolje razumeo, prikazao i potcrtao karakter pojedinih dela, doprinoseći međusobnom bogaćenju, razumevanju i prožimanju svih umetnosti.
Članovi ansambla: Renata Penezić, Tamara Coha-Mandić, Jelena Geček, Ana Batinica, Danijela Klarić-Mimica, Marija Esih, Lidija Ljubičić, Donka Spasevska, Katarina Horvat. Gošća koncerta je: Lucija Rašeljka Petrač