PROGRAM

SUBOTA, 27. septembar 2014.

11:00 – Velika dvorana
Koncert  Kako se sluša Mokranjac – Mala škola bontona 
Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, dirigent: Nevena Ivanović
Voditelj: Miloš Milovanović
Program: Mokranjac i narodne melodije
Kao deo ciklusa, koji Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca neguje već nekoliko godina, najmlađoj publici biće predstavljena dela Mokranjca, kao i narodne pesme u kojima je često tražio inspiraciju. Najmlađi izvođači će predstaviti odlomke Mokranjčeve Druge rukoveti, Primorskih napjeva i Liturgije (Tebe pojem), kao i narodne pesme Kolovođa, Ajde Jano, Razgranala grana jorgovanai bogomoljačku pesmu Marijo slavna.
 
12:00 – Muzička galerija
Otvaranje dokumentarne izložbe Mokranjčevo doba, život i rad
Dokumentarnu izložbu su za ovu priliku osmislili organizatori uz podršku i pomoć Prvog beogradskog pevačkog društva, Muzeja Krajine iz Negotina.I Muzikološkog instituta SANU. Izložba sadrži printove/reprodukcije slika koje opisuju život i rad Mokranjca, kao i prilike i mesta na kojima je boravio. Printove prati i tekst koji posetiocu nudi biografske informacije o Mokranjcu, kao i o prilikama u Srbiji u njegovo vreme.

Predavanje Mokranjac i “Stara Srbija”, predavač: Srđan Atanasovski
Kao predstavnik mlađe generacije muzikologa publici će o Mokranjčevim rukovetima (koje su i tema njegovog doktorata koji privodi kraju) govoriti Srđan Atanasovski, istraživač-saradnik Muzikološkog instituta SANU.
 
13:00 – Muzička galerija 
Film Mokranjac zauvek, režija: Miomir Miki Stamenković
Produkcija: Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin, Zastava film, 2006
O životu Stevana Stojanovića Mokranjca postoji malo autentičnih filmskih zapisa. Film Mokranjac zauvek, nastao je na inicijativu Doma kulture Stevan Mokranjac iz Negotina, a povodom proslave 150. godišnjice rođenja velikog kompozitora.
 
19:00 – Muzička galerija 
Predavanje Delatnost i delo Stevana Mokranjca, predavač: prof. dr Sonja Marinković
Muzikolog i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu prof. drSonja Marinković govoriće o kompozitorovom bogatom opusu, kao i o njegovom upornom i posvećenom radu na širenju i popularizaciji muzike i predstaviti što obuhvatnije Mokranjčev opus i delatnost.
 
20:00 – Velika dvorana
Koncert  Mokranjaczvezda  vodilja muzičke Srbije
Prvo beogradsko pevačko društvo, dirigent: Svetlana Vilić
Uvodna reč: akademik Dejan Despić, predsednik Mokranjčeve zadužbine
Prvo beogradsko pevačko društvoje najstariji hor u Srbiji. Osnovan daleke 1853. godine,zahvaljujući tridesetogodišnjem radu Stevana Mokranjca u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta, tokom vremena  identifikovan je kao Mokranjčev hor. Osim Mokranjca, dirigenti i horovođe Društva bili su svi najznačajniji kompozitori i dirigenti u Srbiji. Od pevačkog društva koje je osnovala grupa građana u vreme Kneževine Srbije, hor je prerastao u nacionalnu instituciju koja čuva i nastavlja dugu tradiciju. U novije vreme, Društvo je ostvarilo niz izuzetno uspešnih gostovanja u zemlji i u inostranstvu i postiglo velike uspehe na prestižnim međunarodnim festivalima. Od 2004. godine, dirigent i umetnički rukovodilac Društva je Svetlana Vilić.

 

 

NEDELjA, 28. septembar 2014.

11:00 – Velika dvorana
Koncert iz ciklusa Kolarčev podijum kamerne muzike
Klavirski duo Snežana Nikolajević – Vesna Kršić
Gost: Milan Milić, udaraljke
Program: Mokranjac- Pet fuga i Kozar u transkripciji za dva klavira; Peta, Sedma, Osma i Petnaesta rukovet u transkripciji za dva klavira i udaraljke.
Pristupajući Mokranjčevom opusu sa novim saznanjima, viđenjem i estetičkim kriterijumima, klavirski duo Snežana Nikolajević i Vesna Kršić, koje su u toku kontinuiranog tridesetogodišnjeg zajedničkog muziciranja obogatile scenu mnogim premijernim izvođenjima, odlučile su da predstave Mokranjčeva dela u novom svetlu.

 

12:00 – Muzička galerija 
Predavanje Da li je Stevan Mokranjac prvi srpski etnomuzikolog?Predavač:prof. dr Dimitrije O. Golemović
Prof. dr Dimitrije O. Golemović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetosti u Beogradu i jedna od vodećih ličnosti srpske etnomuzikologije danas, govoriće o Mokranjčevom dragocenom radu na očuvanju srpske kulture i nasleđa.

 

18:00 – Hol Velike dvorane
Koncert Gudački kvartet Mokranjac – Miroslav Pavlović (violina), Bojana Jovanović (violina), Tomislav Milošević (viola), Đorđe Milošević (violončelo) 
Program: Mokranjac – Fuga, Glinka – Gudački kvartet, Despić – Počasnica Stevanu Mokranjcu
Gudački kvartet Mokranjac je osnovan 2010. godine sa željom da nastavi tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije, koji je osnovao Mokranjac 1889. godine u Beogradu. Ovaj koncert predstavlja osvrt na Mokranjčevu aktivnost kao violiniste, kamernog muzičara i kompozitora instrumentalne muzike.

 

20:00 – Velika dvorana 
Koncert
Hor Obilić – AKUD Branko Krsmanović i Akademski hor Collegiummusicum Dirigent: Darinka Matić-Marović
Program: Mokranjac – Liturgija

Hor Radio – televizije Srbije
, dirigent: Bojan Suđić
Program: Tragom Mokranjca

Akademski hor Obilić ove godine proslavlja 130 godina postojanja. Danas hor deluje u okviru društva Branko Krsmanović. Od osnivanja, 1884. godine, Obilić predstavlja jedan od najznačajnih činilaca naše muzičke scene, pa i šire. Za svojih 130 godina ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama sveta (Karnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču i dr.), učestvovao na velikom broju internacionalnih festivala i takmičenjima i sarađivao sa istaknutim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Sa dirigentom Darinkom Matić- Marović, ansambl neguje duhovnu muziku ruskih, bugarskih i domaćih kompozitora, među kojima dela Stevana St. Mokranjca zauzimaju posebno mesto.
Akademski hor Collegiummusicum čine studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovaj hor za svojih 43 godine postojanja održao je preko 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu, a izuzetno uspešne nastupe imao je na renomiranim svetskim festivalima. Na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao, hor je osvajao najviša priznanja. Dirigent hora od njegovog osnivanja je Darinka Matić – Marović.

Hor Radio- televizije Srbijeoglasio se prvim koncertom pre više od sedam decenija i afirmisao se kao vodeći profesionalni vokalni ansambl, priznat široko van granica svoje zemlje.Hor je postigao izvanredne uspehe na brojnim turnejama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogih priznanja. Sva značajna dela Mokranjčevog opusa, Hor je snimio sa dirigentom Mladenom Jaguštom i danas u arhivama postoji trostruki kompakt disk izuzetne umetničke vrednosti.Na čelu Hora od 2005. godine je  maestro Bojan Suđić, koji je pored izvođenja već standardnog horskog repertoara, sa ovim ansamblom nastavio svoju misiju predstavljanja novih dela domaćih autora i manje poznatih ili ređe izvođenih ostvarenja iz svetske kulturne baštine.

ULAZ SLOBODAN

 

Organizatori manifestacije
Mokranjčeva zadužbina
Zadužbina Ilije M. Kolarca
Kulturni centar Beograda

 

Manifestaciju podržao
Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu

 

Posebna zahvalnost
Prvo beogradsko pevačko društvo
Muzej Krajine, Negotin
Muzikološki institut SANU
Dom kulture Stevan Mokranjac, Negotin