Stručni skup jednog od najuspešnijih dirigenata današnjice Kampa pod nazivom ”El Sistema metodologija rada za nižu i srednju muzičku školu” trajaće do 12. februara.

Kampo dolazi ponovo u Ćupriju i nastavlja saradnju koju je započeo prošle godine kada je u Školi za muzičke talente u Ćupriji od 31. oktobra do 2. novembra održao seminar profesorima koji rade po modelu El Sisteme i njihovim đacima. Osnivač El Sistema Gvatemale Kampo pripremaće decu iz Jagodine i Ćuprije koja će održati dva koncerta. Zajednički orkestar učenika MŠ „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine i Škole za muzičke talente iz Ćuprije održaće koncert 11. februara u sali Kulturnog centra Jagodina a 12. februara deca iz programa El Sistema Srbija sviraće u Paraćinu.

Projekat El Sistema u svetu postoji 39 godina a prvi put je u Srbiji pokrenulo Udruženje Music Art Project uz podršku Telenor Fondacije prošle godine. Oboista i dirigent Kampo je osnivač El Sistema orkestara Gvatemale, Evropskog orkestra mladih El Sisteme, bečkog orkestra „Superar“, orkestra „Muzika za mir“ u Istambulu, zadužen je za razvoj i usavršavanje El Sisteme i pokretač brojnih projekata.

Kampo se rano posvetio muzici, započeo je dirigentsku karijeru sa 14. godina na čelu „Nacionalnog orkestra mladih“ Gvatemale. Mentor mu je bio Maestro Hose Antonio Abreu koji ga je pozvao da bude član „Dečijeg nacionalnog orkestra“ Venecuele, danas svetski poznatog orkestra mladih „Simon Bolivar“.

Tokom evropske turneje, 1998. godine, kao član ovog orkestra, odlikovan je Ordenom za mir koji umetnicima dodeljuje UNESCO. Odlikovan je i Ordenom predsednika „Rafael Alvarez Ovalle“ za doprinos i posvećenost razvoju muzike u Gvatemali.

Kampo je dirigovao orkestrima u Argentini, Venecueli, SAD, Danskoj, Austriji, Turskoj. Držao je predavanja na švedskom univerzitetu „Goteborg“ u Birmingenu, Istambulu, na „Aarhus“ konzervatorijumu i u Pragu.