Svi učesnici manifestacije “Osu se nebo zvezdama” – autori, organizatori, izvođači i predavači, odrekli su se honorara, a učešće u programu, na koji je ulaz besplatan, smatraju doprinosom obeležavanju Mokranjčevog jubileja.

Dokumentarna izložba “Mokranjčevo doba, život i rad”, za koju su materijal obezbedili Prvo beogradsko pevačko društvo, Muzej Krajine, Negotin i Muzikološki institut SANU, sadrži printove/reprodukcije slika koje opisuju život i rad Mokranjca, kao i prilike i mesta na kojima je boravio. Printove prati i tekst koji posetiocu nudi biografske informacije o Mokranjcu, kao i o prilikama u Srbiji u njegovo vreme.

U okviru izložbe, najavljeno je predavanje “Mokranjac i ‘Stara Srbija’Srđana Atanasovskog, predstavnika mlađe generacije muzikologa sa Muzikološkog instituta SANU, koji će govoriti o Mokranjčevim rukovetima (koje su i tema njegovog doktorata koji privodi kraju).

Program će početi koncertom “Kako se sluša MokranjacHora Dečjeg kulturnog centra Beograda, pod vođstvom dirigentkinje Nevene Ivanović, u okviru ciklusa “Mala škola bontona” Kolarčeve zadužbine.

Najmlađoj publici biće predstavljena dela Mokranjca, kao i narodne pesme u kojima je često tražio inspiraciju. Najmlađi izvođači će predstaviti odlomke Mokranjčeve Druge rukoveti, Primorskih napjeva i Liturgije (Tebe pojem), kao i narodne pesme Kolovođa, Ajde Jano, Razgranala grana jorgovana i bogomoljačku pesmu Marijo slavna.

U Muzičkoj galeriji biće prikazan film “Mokranjac zauvekMiomira Mikija Stamenkovića, u produkciji Doma kulture “Stevan Mokranjac” iz Negotina i Zastave filma (2006), koji je nastao povodom 150-godišnjice rođenja velikog kompozitora.

Muzikolog i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu prof. dr Sonja Marinković održaće predavanje o Mokranjčevom bogatom opusu, kao i o njegovom upornom i posvećenom radu na širenju i popularizaciji muzike.

Koncert nazvan “Zvezda vodilja muzičke Srbije”, na kojem će nastupiti Prvo beogradsko pevačko društvo, pod vođstvom dirigentkinje Svetlane Vilić, biće takođe održan 27. septembra – u Velikoj dvorani, a uvodnu reč daće akademik Dejan Despić, predsednik Mokranjčeve zadužbine.

Prvo beogradsko pevačko društvo je najstariji hor u Srbiji, osnovan 1853. godine. Horovođe Društva su bili svi najznačajniji kompozitori i dirigenti u Srbiji, a sam hor je bilo sastavni deo života Mokranjca i još više, ono što ga je opredelilo da život posveti muzici. Zahvaljujući 30-godišnjem uspešnom radu Mokranjca u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta, tokom vremena identifikovan je kao Mokranjčev hor.

Od pevačkog društva koje je osnovala grupa građana u vreme Kneževine Srbije, hor je prerastao u nacionalnu instituciju koja neguje tradiciju. U novije vreme, Prvo beogradsko pevačko društvo je ostvarilo niz uspešnih gostovanja i postiglo velike uspehe na prestižnim festivalima.

Za 28. septembar najavljen je u Velikoj dvorani najpre koncert iz ciklusa “Kolarčev podijum kamerne muzike”, uz nastup klavirskog dua Snežane Nikolajević i Vesne Kršić, a kao gost će nastupiti Milan Milić (udaraljke).
Pristupajući Mokranjčevom opusu sa novim saznanjima, viđenjem i estetičkim kriterijumima, klavirski duo Snežana Nikolajević i Vesna Kršić, odlučio je da predstavi Mokranjčeva dela u novom svetlu. Na programu su Pet fuga i Kozar u transkripciji za dva klavira, te Peta, Sedma, Osma i Petnaesta rukovet u transkripciji za dva klavira i udaraljke.

Program obuhvata i predavanje prof. FMU dr Dimitrija O. GolemovićaDa li je Stevan Mokranjac prvi srpski etnomuzikolog?” o Mokranjčevom dragocenom radu na očuvanju srpske kulture i nasleđa.

Takođe, u holu Velike dvorane, nastupiće Gudački kvartet Mokranjac (Miroslav Pavlović, violina; Bojana Jovanović, violina; Tomislav Milošević, viola; Đorđe Milošević, violončelo), koji će izvesti Mokranjčevu Fugu, Glinkin Gudački kvartet i Despićevu Počasnicu Stevanu Mokranjcu.

Gudački kvartet “Mokranjac” osnovan je 2010. godine sa željom da nastavi tradiciju prvog gudačkog kvarteta na teritoriji Srbije, koji je osnovao Mokranjac 1889. u Beogradu. Koncert predstavlja osvrt na Mokranjčevu aktivnost kao violiniste, kamernog muzičara i kompozitora instrumentalne muzike.

Za završnicu dvodnevnog programa u čast Mokranjca najavljen je koncert AKUD “Branko Krsmanović” i Akademskog hora Collegium musicum, pod dirigentskim vođstvom Darinke Matić-Marović, koji će izvesti Mokranjčevu Liturgiju Sv. Jovana Zlatoustog. Nastupiće i Hor Radio-televizije Srbije pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića, koji će izvesti program “Tragom Mokranjca”.

Akademski hor Obilić, inače, proslavlja 130 godina postojanja, a danas deluje u okviru KUD “Branko Krsmanović”. Od osnivanja, 1884. godine, Obilić je nastupao u najpoznatijim dvoranama sveta (Karnegi hol u Njujorku, Muzikferajn u Beču i dr.), učestvovao na velikom broju internacionalnih festivala i takmičenjima i sarađivao sa istaknutim orkestrima u zemlji i inostranstvu. S dirigentkinjom Darinkom Matić- Marović, ansambl neguje duhovnu muziku ruskih, bugarskih i domaćih kompozitora, među kojima Mokranjčeva dela zauzimaju posebno mesto.

Akademski hor Collegium musicum, koji čine studentkinje FMU u Beogradu, za 43 godine postojanja održao je više od 3.000 koncerata u zemlji i inostranstvu, a izuzetno uspešne nastupe imao je na renomiranim svetskim festivalima. Dirigentkinja tog hora od njegovog osnivanja je Darinka Matić – Marović.

Hor RTS-a postoji više od 70 godina, a afirmisao se kao vodeći profesionalni vokalni ansambl, koji je postigao izvanredne uspehe na brojnim turnejama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogih priznanja. Sva značajna dela Mokranjčevog opusa, Hor RTS-a je snimio sa dirigentom Mladenom Jaguštom i danas u arhivama postoji trostruki kompakt disk izuzetne umetničke vrednosti. Na čelu Hora od 2005. je Bojan Suđić.

Manifestacija “Osu se nebo zvezdama” održava se uz podršku Grada Beograda, a ulaz na sve programe je besplatan.