Место:Крњево
Адреса:Николе Пашића 4
ПТТ:11319
Општина:Велика Плана
Телефон:026/821-951
Школска управа:Пожаревац
Школски округ:Подунавски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osvukkaradzic-krnjevo.edu.rs
Први e-mail:eusvuk@verat.net
Други e-mail:
Facebook:

Економско -угоститељска школа „Вук Караџић“ је једна од три средње школе које се налазе на територији Велике Плане. Основе садашњој школи поставила је 1962.године самостална организација економске школе у нашем месту. Реорганизацијом мрежа школа 1975. године, она улази у састав образовног центра у Великој Плани.

1987.године долази до разбијања центра на два ООУР-а и заступљености економске и угоститељске струке у једном од њих, који добија име Вука Караџића. ЕУШ „Вук Караџић“ у Великој Плани, као самостална васпитно-образовна организација, школује средњошколску омладину од 1.1.1991. године.

Школа има више од 500 ученика, који долазе из наше и суседних општина. Школа сарађује са низом хотела и ресторана у нашој и суседним општинама.

У саставу школе је и ресторан -специјализована радионица за практичну наставу кувара, конобара и посластичара. То је савремено пројектовано и модерно здање са најсавременијом опремом који ће у великој мери подићи квалитет практичне наставе у условима услужно-производног процеса. Рад ће бити организован на комерцијалним принципима и обезбедиће школи значајна финансијска средства.

Постоји и споразум са општинским Црвеним крстом о припремању и дистрибуцији оброка за депоненте народне кухиње. Све су ово разлози због којих је покренута иницијатива за обнављање рада ђачке задруге у нашој школи. Она ће омогућити још боље искоришћавање ове радионице, пружање услуге и продаје производа, објединиће радне активности ученика, продубити сарадњу са локалном заједницом и вредновати рад и награђивање ученика.

Складно принципу појављивања на свим смотрама и удружењима која се организују широм наше републике, ученици наше школе све чешће узимају учешће такмичењима и постижу запажене резултате, а посебно из уже стручних предмета, из занимања у којима се школују. Организујемо сталне стручне екскурзије (посете хотелима, сајмови угоститељства, туризма, трговине и сл.) Осим тога, наши су ученици присутни на свим важнијим догађајима у нашој општини и то као организатори и особље на банкетима, пријемима, коктелима, презентацијама,пословима припреме и продаје пецива по радним организацијама и другим школама и сл. У духу добре сарадње са осталим школама наше општине, на свим њиховим свечаностима присутни су наши ученици који на делу показују умеће стечено у школи.