Mesto:Beograd
Adresa:Milana Mijalkovića 11
PTT:11250
Opština:Čukarica
Telefon:2571757
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Ljiljana Dulić
Telefon direktora:024/ 768 - 677
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://vladimirnazor.edu.rs
Prvi e-mail:osvnazor@gmail.com
Drugi e-mail:
Facebook:

Prva školska zgrada u Železniku je podignuta 1840. godine. Iz zapisa učiteljice Marije Cvetković iz 1874. godine saznajemo da je samo selo podiglo ovu zgradu za koju je potrošeno „9000 groša čaršijskih“. Sedeći u deset skamija nastavu je pratilo dvadesetak đaka.
Razvoj naselja posle 1945, posebno nakon izgradnje fabrike „Ivo Lola Ribar“ 1948. godine, uslovio je i povećanje broja školske dece. Osnovna škola i niža gimnazija rade nekoliko godina u zajedničkim prostorijama, da bi se 1951.godine spojile u osmogodišnju školu. Nova zgrada sa 13 učionica podignuta je 1956. godine.  Širenjem Železnika i ove učionice postaju male.
Odluku o osnivanju osnovne škole „Vladimir Nazor“ donosi Narodni odbor Opštine Čukarica 8. novembra 1960. Prema ovom rešenju „škola obuhvata područje sela Železnik i jedan deo naselja u Železniku sa koga su učenici obavezni da pohađaju osnovnu školu“. Nova škola izgrađena je sa desne strane Kružnog (Avalskog) puta u ataru Aluge. Škola je svečano otvorena za đake i nastavnike 19. novembra 1960. godine.

Na desetogodišnjicu rada škole, 1970. godine, na postojeću zgradu dograđen je novi deo u kome će se naći mesta za još 600 učenika. Školska zgrada konačno dobija izgled koji ima i danas, sa površinom od 3770 m2 i dvorištem od 127 ari. U školi su 1971. godine ustanovljeni stručno uređena biblioteka i dnevni boravak. Posebna pažnja u ovom periodu posvećuje se uređenju školskog prostora, učionica i zelenih površina u dvorištu. Škola 1975. osvaja prvo mesto u Republici za najuređeniju školsku sredinu. Ova nagrada postaje motiv za dalji rad, pa se istrajavanje na uređenju škole i školske okoline javlja kao jedno od dominantnih u radu škole sve do današnjih dana. U okviru škole je 1969. osnovano posebno društvo za negovanje sporta „Perica Lukić“. Kroz različite sekcije društvo se razvijalo i opstalo do danas donoseći škole priznanja, medalje, nagrade…

Korak ka osavremenjavanju vaspitno-obrazovnog rada učinjen je 1982. godine kada je u okviru biblioteke otvorena školska medijateka sa savremenom audio-vizuelnom opremom (108m2). U ovo vreme škola dobija stomatološku službu. U jednom kutku škole uređen je Zavičajni muzej u kom se čuvaju delovi nošnje, upotrebni predmeti i pokućstvo iz ovog kraja.