Mesto:Novi Sad
Adresa:Filipa Filipovića 3
PTT:21000
Opština:Novi Sad
Telefon:021/477-4180
Školska uprava:Novi Sad
Školski okrug:Južnobački
Direktor:Paunić Stanimir
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://dositejns.edu.rs
Prvi e-mail:dositejns@mts.rs
Drugi e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/groups/21995593743/?fref=ts

ISTORIJAT

Naša škola osnovana je 1961. godine i još uvek je lepa i mlada. Dobila je ime po velikom srpskom prosvetitelju, Dositeju Obradoviću. Nalazi se na Detelinari. Trudimo se da đacima boravak bude prijatan, ali i da steknu nova znanja s kojima će se vinuti do neslućenih visina. Postižemo rezultate vredne pažnje na takmičenjima iz fizike, nemačkog jezika, biologije, geografije, istorije, srpskog jezika, matematike, engleskog jezika, kao i iz drugih oblasti.

Pre dve godine, 2013., završena je nadogradnja škole. Dobili smo još jedan sprat, veće i lepše učionice, laboratorije, sportske terene, biblioteku i čitaonicu. Verovatno ste čuli za Petra i Luku Gartnera, Milana Gurovića, Vasu Mijića, Cvetu Majtanović, Aleksandra Filipovića i mnoge druge koji su sedeli u našim klupama. Za decu zaposlenih roditelja organizovan je produženi boravak. Ponosimo se radom Dečjeg saveza, učešćem dece na takmičenjima, radom naših učitelja i nastavnika. Nastavu pohađa oko 700 učenika, raspoređenih u 27 odeljenja. Imamo veliko dvorište, sportske terene, prostrane učionice, biblioteku, zubnu ambulantu, veliko srce i dobru volju da prenosimo znanje đacima. Ostvarili smo i uspešnu saradnju sa školom iz Lipljana, čiji su učenici i nastavnici bili gosti naše škole, kao i sa osnovnom školom iz Selnice na Dravi u Sloveniji.

Šezdesetih godina prošlog veka, širenjem grada i izgradnjom višespratnica na Detelinari, jednom od predgrađa Novog Sada, povećan je broj stanovnika što je otvorilo potrebe za novom školom. Rešenjem Narodnog odbora opštine Novi Sad, pod brojem 40156 od 19. XI 1960., osnovana je škola koja je sa radom počela 6.februara 1961. godine.

Škola je imenovana po velikom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću. Građena je u četiri etape: 1960, 1961, 1967. i 1974., kada je napravljena fiskulturna sala i škola dobila današnji i konačni izgled.

Na početku je bilo 382 učenika raspoređenih u 13 odeljenja, a nastavu je držalo osam učitelja i pet nastavnika. Broj dece se stalno povećavao, pa je u septembru 1961. godine bilo već 565 učenika i 20 odeljenja. Najviše učenika bilo je devedesetih godina prošlog veka, oko 1200, koji su bili raspoređeni u 32 odeljenja. Od tada, broj dece se smanjuje a sada ih ima 670 u 27 odeljenja.

Nastava se odvija u dve smene. Za decu zaposlenih roditelja postoji pet odeljenja boravka, gde su deca zbrinuta do njihovog dolaska. Nastava se odvija na srpskom jeziku, a neguju se i maternji jezici sa elementima nacionalne kulture, kao što su mađarski, rusinski, slovački i romski jezik. Škola se posebno izdvaja po rezultatima iz fizike na takmičenjima svih nivoa (mentor Knežević Milica) i po radu sa romskom decom iz Sunčanog naselja (pedagog Biljana Orlović).

Istakli bi još i:

  • Rad produženog boravka za decu zaposlenih roditelja gde su deca kompletno zbrinuta i imaju po tri obroka dnevno, redovnu nastavu, izradu domaćih zadataka i vannastavne aktivnosti;
  • Rad školske biblioteke koja raspolaže sa 16.650 knjiga i 1.330 jedinica neknjižne građe;
  • Rad školske kuhinje u kojoj se spremaju obroci i užina za đake i zaposlene u školi;
  • Od samog nastanka, škola se ističe u obrazovno-vaspitnom radu što je rezultiralo zavidnim uspehom naših učenika na mnogobrojnim takmičenjima, u njihovom daljem školovanju kao i životu.