Место:Алексинац
Адреса:Станка Милосављевића 9
ПТТ:18220
Општина:Алексинац
Телефон:800748
Школска управа:Ниш
Школски округ:Нишавски
Директор:Mr Marko Jelenić
Телефон директора:018 800748
Телефон секретара:
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://muzickaaleksinac.wordpress.com
Први e-mail:ms.aleksinac@open.telekom.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/omsaleksinac

 

Škola za osnovno muzičko obrazovanje „Vladimir Đorđević“ je počela sa radom školske 1966/67. u okviru Radničkog univerziteta, kao istureno odeljenje muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva. Nastava se odvijala na tri odseka, i to za harmoniku, klavir i gitaru. Nastavni kadar te prve školske godine činila su najpre tri nastavnika: Jovica Gavrilović, Tomislav Bratić i Mirjana Gavrilović, a od 1969. godine i Živadin Živković i Miodrag Radosavljević. Škola je finansirana jednom trećinom od strane roditelja, a ostalo sredstvima SO Aleksinac. Odlukom SO Aleksinac, 1973. godine škola dobija dozvolu za samostalni rad i nastavlja da radi kao posebna jedinica Radničkog univerziteta u čijim je prostorijama i počela sa radom. Prostorije bioskopa su kasnije srušene pa škola dobija nove prostorije u okviru nove zgrade Centra za kulturu i umetnost koje su namenski građene, u kojima škola i danas radi. Transformacijom Radničkog univerziteta 1991. godine formira se OŠ „Vladimir Đorđević“ u kojoj nastavljaju da rade svi oblici obrazovanja dotadašnjeg RU, a među njima i osnovno muzičko obrazovanje. Iako je to bilo privremeno rešenje, ovakav status škole je zadržala sve do 2006. godine, kada je, nakon višegodišnjeg permanentnog zalaganja, zvanično formirana muzička škola kao samostalna institucija pod nazivom Škola za osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje “Vladimir Đorđević”, Aleksinac.

ZgradaŠkola od svog nastanka beleži stalni porast polaznika. Zbog interesovanja za instrumente koji nisu prvobitno bili zastupljeni, kao neophodnost za širenje i razvoj škole ukazala se potreba za otvaranje novih odseka pa se tako 1989. godine otvara duvački odsek i to sa nastavom klarineta a od 1995. godine uvodi se i odsek za flautu i solo pevanje. 1997. godine sa radom počinje i gudački odsek za sada zastupljen sa jednom klasom violine. Danas se u školi izvodi nastava na sledećim odsecima:

  • Хармоника
  • Клавир
  • Виолина
  • Гитара
  • Кларинет
  • Флаута
  • Соло певање

Стручни кадар школе чини 25 наставника претежно одговарајуће стручне спреме који су укључени у разне облике стручног усавршавања типа семинара, праћење стручне литературе и у виду постдипломских студија. О високој стручности наставног плана говори чињеница да међу бившим и садашњим наставницима, некадашњим ђацима школе, има преко 80 истакнутих педагога који раде широм Србије, међу њима и универзитетских професора и врсних инструменталиста са којима непрекидна сарања и контакт доприносе унапређењу наставног процеса.

UlazNastava se odvija u tri smene a prostorije škole su na raspolaganju učenicima i za vežbanje u vreme kada se nastava ne izvodi. Škola i Centar za kulturu i umetnost zajednički koriste svečanu salu u kojoj učenici i nastavnici priređuju koncerte, interne časove kao i konceri povodom poseta brojnih istaknutih instrumentalista i kamernih sastava. U istom prostoru nasši učenici često nastupaju pri otvaranju likovnih i drugih izložbi, književnih večeri i brojnih prilika sličnog tipa. saradnja škole je intezivna i sa svim drugim institucijama lokalnog nivoa, radiom i televizijom, predškolskom ustanovom, Skupštinom opštine Aleksinac a naročito osnovnim školama na teritoriji opštine koja se ogleda u promotivnim koncertima na ustupljenim časovima što doprinosi opštem širenju muzičke kulture čitave sredine. Tradicija saradnje i otvorenosti neguje se u školi dugi niz godina pa je tako kao važan kulturni i društveni element muzička škola 1983. godine učestvovala u bratimljenju grada Aleksinca sa gradom Zagorjem ob Savi u Sloveniji dajući svoj doprinos serijom koncerata u toj sredini. Ta saradnja će u skorijoj budućnosti ponovo oživeti.

ZgradaO veoma dinamičnom nastavnom procesu i takmičarskom duhu koji je ovladaoškolom još u prvom godinom rada svedoče brojne nagrade i priznanja učenika. Počev od 1972. godine škola redovno učestvuje na svim takmičenjima u organizaciji Republike i to sa zapaženim rezultatima. Pobrojati sve nagrade, priznanja i pohvale gotovo je nemoguće.

Посебне заслуге за оснивање и рад музичке школе припадају Славољубу Матејићу бившем директору Радничког универзитета у Алексинцу. Вредно је напоменути да су многи професори и ученици били оснивачи и извођачи у нашим оркестрима и ансамблима. Набројаћемо неке: “ Ведри звуци”, Тамбурашки оркестар “Невен”, “Смех и суза”, Градски хор, Црквени хор. Музичка школа је дала несебичан допринос развоју културе Општине Алексинац и у свим свечаним приликама и програмским активностима одређених институција из области културе, помагала је и оплемењивала њихове програме музиком: ЦЗК, Библиотека, Књижевни клуб, Црвени крст итд.

 

Инфо:

Директор и секретаријат: 018 800-748
Наставничка зборница: 018 800-749
Фаx: 018 800-748