Место:Љубовија
Адреса:Дринска бб
ПТТ:15320
Општина:Љубовија
Телефон:015/ 561-868
Школска управа:Ваљево
Школски округ:Мачвански округ
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Гимназија
Сајт:http://www.sskolaljubovija.rs
Први e-mail:vkaradzic@ptt.rs
Други e-mail:
Facebook:

Средња школа „Вук Караџић“ Љубовија је основана 1964. године као издвојено одељење Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници , као резултат тежње и великог труда Азбуковчана да не заостају на пољу ширења просвете и културе.

Opšta privredna nerazvijenost i siromaštvo, uz to i svakojake nedaće, uticali su sudbonosno na širenje pismenosti i obrazovanja u Azbukovici. No, shvatanje značaja školstva i prosvećenosti i želja da se njime pobedi neznanje i zaostalost i obezbedi bolji život, duboko su utisnuti u svest Azbukovčana.

Otvaranjem srednje škole Ljubovija je dobila mesto gde se klica obrazovanja i kulture mogla nastaviti razvijati, a samim tim je škola zauzela veoma bitno mesto u kulturnom i društvenom životu čitave Azbukovice.

U ovoj školi je u toku njene duge tradicije sticalo znanje veliki broj poznatih ljudi u nauci i umetnosti. Veliki broj glumaca, političara, naučnih radnika i oficira bili su đaci ili profesori naše srednje škole.

Školu danas pohađaju učenici grupisani u odeljenja sledećih profila zanimanja:

Gimnazija – opšti tip

Ekonomska škola

Trgovac

Ugostitelj (kuvar-konobar)

Od početka školske 1981/82 godine, kada je škola dobila svoj novosagrađeni objekat u kome se i danas nalazi, pa sve do današnjeg dana, učenici i profesori su zajedničkim snagama radili na sticanju novih znanja i veština u učionicama i kabinetima, pod mnogo boljim uslovima nego što je to bilo u ranijim vremenima, kada se kuburilo kako sa prostorom za izvođenje nastave tako i sa nastavnim sredstvima.

Iako se škola nalazi u siromašnoj sredini, zajedničkim snagama kolektiva, lokalne samouprave i Ministarsva, uspeva da obezbedi materijalna sredstva , opremu i druge potrebštine neophodne za kvalitetan rad i obrazovanje.

U školi, danas postoji veliki broj kabineta, sa odgovarajućim nastavnim sredstvima, potrebnim da se kvalitetno obuče i steknu znanja i veštine učenici gimnazije, ekonomske škole, ugostitelji i trgovci. Takođe škola poseduje i veliki broj sportskih terena neophodan za nastavu fizičkog vaspitanja, među kojima su tereni za tenis, košarku, fudbal i odbojku, kao i modernu sportsku salu.

Škola je opremljena sa nastavnim sredstvima, učilima i ostalom opremom koja zadovoljava uslove po normativu. Posebno treba istaći kabinet računarstva i informatike, opremljen računarima i opremom najnovije generacije.