Mesto:Čačak
Adresa:Župana Stracimira 1
PTT:32000
Opština:Čačak
Telefon:032/222-397
Školska uprava:Čačak
Školski okrug:Moravički
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.gimnazija-cacak.edu.rs/
Prvi e-mail:gimnazijacacak@sbb.co.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Гимназија у Чачку постоји већ 177 година (основана далеке 1837. године). За то време одшколовала је преко
30 000 ученика и дала многа значајна имена у области науке, уметности и спорта.

Гимназију данас (у школској 2010/11 годиони) похађа 1184 ученика распоређених у 40 одељења (16 природно-математичког и 24 друштвено-језичког смера). Наставу изводе 93 наставника, за рад са децом је задужен један школски психолог и један школски педагог, о пословима школе брину 3 административна радника, у библиотеци раде 2 библиотекара, а послове одржавања хигијенско-техничке заштите обавља 13 радника.

Гимназија има двадесет и једну учионицу, девет кабинета, лабораторију, четири специјализоване учионице, салу за физичко васпитање, велику и малу свечану салу, радионицу, библиотеку, две амбуланте, наставничку зборницу и четири просторије за припрему рада.

Некадашња учионица број 19 преуређена је у гимназијску свечану Спомен-собу у којој се налази стална поставка предмета и докумената у вези са историјом школе, као и кратко изложена историја града Чачка. У Спомен-соби се одржавају бројна предавања, филмске пројекције, научне презентације, наменски часови, састанци…

Школска ученичка библиотека поседује око 20000 књига из најразличитијих области знања и интересовања. Ради од 9 – 18 часова, а поред редовне делатности чувања, обраде и издавања књига, у библиотеци постоји библиотекарска секција у оквиру које се покрећу многе иницијативе и лепе активности, а нарочито се негује сценски приказ књига, што доприноси већој читаности и разумевању књижевности.

У школском дворишту се поред свакодневног одмора ђака одржавају концерти, доделе диплома и друге манифестације.