Место:Бечеј
Адреса:Главна 5
ПТТ:21220
Општина:Бечеј
Телефон:021/691-2251
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Тамара Крајтмар
Телефон директора:021 6912251
Телефон секретара:021 6912251
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://muzickaskolabecej.com
Први e-mail:muzsk@neobee.net
Други e-mail:a-moll@stcable.net
Facebook:https://www.facebook.com/muzickabecej

ШКОЛА ЗА ОСНОВНО МУЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ „ПЕТАР КОЊОВИЋ“, Бечеј

10.август 1948. године – “Одржан је састанак приватних учитеља у циљу договора за отварање Музичке школе у Бечеју. Састанку су присуствовали: Хнис Рудолф, Рац Вилма-приватни наставник клавира, Курћанов Иванка- наставница певања, Рац Атила- приватни учитељ хармонике, Бузаш Еде-приватни наставник виолине и Хаднађев Исидор- секретар гимназије. Зграда у улици Маршала Тита бр.15 додељена је од стране СНО Бечеј, музичкој школи…Месец дана касније пријављују се за рад Гашпар Корнелија- приватна учитељица клавира, Хевеши Иван- професор виолине, Стојшин Вукица- учитељица клавира,Вукелић Јован,Веребеш Пал,…“

Овако гласе прве реченице записане  црним мастилом у књизи летописа коју су ревно водили и записивали бивши наставници – оснивачи музичке школе у Бечеју.

Од првог дана свог постојања организују се концерти, гостовања наших истакнутих музичких уметника оног времена, предавања са музичким илустрацијама ученика и наставника, огледни часови. Одржавају се интерни и јавни часови, као и концерти ученика за родитеље и грађане.Тако је почела са радом Нижа музичка школа, која данас носи назив истакнутог композитора Петра Коњовића. Оснивач школе, професор Исидор Хаднађев, изабран је за директора и заједно са првим наставницима постаће стуб на ком ће се градити музичко образовање најмлађих и организовати музички живот у граду Бечеју.

У првим годинама постојања школе формирани су следећи одсеци- гудачки, клавирски, дувачки, одсек хармонике, тамбурашки.

Од оснивања школе па до данас, протекло је 69 година. Велики број ученика стекао је музичко образовање, јавно наступао у граду и ван њега, освајао награде на разним фестивалима и такмичењима и тако допринео да музичка школа стекне значајан углед и данас. Многи од ученика су изабрали музичку професију као животно опредељење и после завршеног школовања раде као истакнути наставници и педагози.

Музика је имала велики значај, како пре десет или 50 година, тако и данас.Родитељи који цене музику као посебну врсту образовања, радо ће предложити свом детету да се музички образује и подупирати рад наставника и школе у целини. Тако је било и у време оснивања, а тако је и данас.

Музика и њен значај увек остају исти. Оно што се променило до овог тренутка јесте број ученика и наставника, изглед зграде, школски програм, инструменти који су заступљени.

Данас школу похађа скоро 300 ученика, на следећим одсецима: клавир, хармоника, виолина, тамбура, гитара и соло певање. Настава се одвија на српском и мађарском језику.

Музичка школа у Бечеју, са пуно садржаја, динамике и виртуозности, оправдала је своје постојање и представља центар музичке културе у нашем граду, што желимо да буде и на даље.