Место:Сента
Адреса:главна бр. 36
ПТТ:24400
Општина:Сента
Телефон:024/812-812
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Севернобанатски
Директор:Моника Леваи
Телефон директора:+381 24 817 170
Телефон секретара:024 812812
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://muzicka-senta.edu.rs
Први e-mail:administracija@muzicka-senta.edu.rs
Други e-mail:direktor@muzicka-senta.edu.rs
Facebook:https://www.facebook.com/muzickaskola.senta?hc_ref=SEARCH&fref=nf

Историјат наше школе
Пре оснивања државне музичке школе на крају XИX века, у Сенти је већ постојао врло динамичан музички живот. Не у организованом, институционалном облику, него на аматерском нивоу у оквиру културних друштава. Сенћанско Певачко Друштво, Занатско певачко друштво, Сенћанско српско црквено певачко друштво „Зора“ (основано 1886. године, радило до Другог светског рата), Дувачки и симфонијски оркестар Гимназије, Дувачки оркестар Ватрогасног друштва – у овим друштвима су учествовали аматери, који су радили са великим ентузијазмом. Од свих друштава најстарији је био Дувачки оркестар који је основан у оквиру Ватрогасног друштва још 1874. године.

Први темељи музичког живота и музичког образовања ударени су 1901. године у оквирима Гимназије, када су кренули први курсеви за гудачке инструменте и флауту.

До 1946. године у Сенти није било музичке школе, али музички живот није био запостављен. Град и његова управа су великодушно помагали талентима да се дошколују или да наставе школовање у Суботици, Сегедину, Београду или Будимпешти.

У пролеће 1946. године захваљујући упорношћу професорице соло певања, Даринке Вујић, добија се сагласност од ондашњих власти за отварање „Градске Музичке Школе“ и 1. септембра исте године почиње организована настава у згради где се и дан данас налази школа.

Од 1949. године школа ради под именом „Основна музичка школа“ са 200 ђака и 12 професора. Она се шири и развија до данашњег дана.

У школи ђаци могу да се определе за следеће одсеке: виолина, виолончело, клавир, хармоника, кларинет, саксофон, хрона, тромбон, флаута, труба, гитара, солфеђо са теоријом музике и соло певања.

Капацитет зграде и просторија су предвиђене за примање оптималног броја од око 200 деце. Током протеклих деценија, пуно ученика се одлучивало за даљи наставак музичког образовања, након чега су се враћали у нашу школу као наставници, и овим потврђујући још једном колико је наша школа угледна како у музичким круговима тако и изван њих (Марјановић Валериа, Морваи Ливиа, Касаш Ева, Тарапчик Јожеф, Шоти Ленке, Барат Силвиа, Бодо Каталин, Балинт С. Мелинда, Палош Јелена, Николић Јелена, Тот Бојник Тимеа).

Списак бивших директора школе:
Вујић Даринка
Кнежевић Војин
Барши Јене
Адам Ерика
Крагујевић Магда
Фабиан Михаљ
Ковач Нандор
Мак Андраш
Давидовић Александра в. д.
Барат Ласло
Касаш Ева
Мајор Мелинда
Маша Тибор в. д.

Можемо рећи, да је за сво време постојања школа оправдала своју мисију у смислу образовања музичког кадра, подстицања на даље школовање и образовање љубитеља музике у најширем грађанском слоју, а све са циљем да се он укључи у музички живот града Сенте и јача духовност своје средине и приврженост музичкој култури.