Место:Јошаничка бања
Адреса:Вука Караџића 17
ПТТ:36345
Општина:Рашка
Телефон:036/547-8206
Школска управа:Краљево
Школски округ:Рашки 1
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osjosanickabanja.edu.rs
Први e-mail:
Други e-mail:
Facebook:

Прва школска зграда у овој поткопаничкој бањи подигнута је 1867. године за читав крај са пречником од 35км. Нова школска зграда изграђена је и примила прве ученике 1964. године.

Godine 1966. Škola je dobila ime „Kopaonički partizanski odred“, a marta 1994. godine menja  naziv u „Jošanička Banja“.

Škola se nalazi u Jošaničkoj Banji u ulici Vuka Karadzića br. 17 i predstavlja ustanovu sa tri izdvojena (isturena) odeljenja, koja se nalaze u Crnoj Glavi (10km), Kovačima (5km) i Rakovcu (4km).
Školu pohađa 175 učenika. Zaposlenih u nastavi je 23, vannastavnog osoblja je 9. Za obavljanje svih vidova i oblika delatnosti Škola raspolaže sa četiri školske zgrade ukupne površine 1.362 m2. Školska dvorišta su dosta prostrana.

Škola poseduje biblioteku. Knjižni fond školske bibloteke iznosi ukupno 5.381 knjigu, od čega je 2.140 knjiga školske lektire i 520 knjiga se nalazi u izdvojenim odeljenjima. Školski list „Naš osmeh“ izlazi jednom godišnje.

U školi se odvijaju i ostali oblici obrazovno – vaspitnog rada (razne sportske manifestacije, hor, dramska sekcija, likovna, folklorna i dr.)

U okviru škole (isturena grupa dečijeg vrtića „Veselo Detinjstvo) se nalazi i školska i predškolska pripremna grupa, koja olakšava privikavanje prvaka na školsku sredinu kao i lakše savladavanje predstojećih nastavnih sadržaja.

Ono što im zista nedostaje je sala za fizičku kulturu. Izgradnjom ovog objekta za 50% bi se poboljšali uslovi rada u školi.

MISIJA

„Мисија наше школе је да подстичемо лични развој ученика и наставника, развијамо свест о значају учења, културе и моралних вредности“.

VIZIJA

„Želimo savremeno uređenu školu, otvorenu za saradnju u koju deca rado dolaze, a sve to možemo postići kroz poboljšanje didaktičkog materijala, da naša škola bude kreativna, stručno usavršavanje nastavnika kroz primenu savremene metode učenja i estetsko uredjenje školskog prostora“
.