Место:Бродарево
Адреса:Пионирска бб
ПТТ:31305
Општина:Пријепоље
Телефон:033/777-102
Школска управа:Ужице
Школски округ:Златиборски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://ossvetozarmarkovic-brodarevo.edu.rs
Први e-mail:ossmarkovic@ptt.rs
Други e-mail:
Facebook:

Школа у Бродареву основана је и почела са радом 1919.године.Има традицију дугу 85.година.До 2000.године,у школама ,које данас организационо шине јединствену установу радило је 544.наставника и 139.других радника.На простору данашње школске мреже, коју чине матична школа и 12.издвојених оделења, у једном периоду XX века постојало је 17.самосталних школа( четвороразредних, петоразредних, шесторазредних и осморазредних школа).

У периоду између два светска рата отворено је 5 школа,у периоду од 1945-1955.г.отворено је 10.шетвороразредних школа.Школе су више пута мењале организацију рада, школску мрежу, правни статус а мењали су се и друштвено економски системи,облици власти, услови живота, мењале су се генерације ученика и родитеља али су школе опстојале и постојале осим за време ИИ светског рата.

Школе на бродаревском подручју су биле носиоци образовне,просветне и културне мисли,центри писмености, у месту где су се налазиле.Оне су деценијама биле једине установе у којима су се поред остваривања основне функције били домови културе, мале амбуланте и центри друштвено политичког живота и прогреса .

Током претходног века школе су отваране и затваране.Престале су са радом: једна осморазредна школа (Горњи Страњани), једна петоразредна (В разред у Потоку), једна шесторазредна (В и ВИ разред у Гостуну) и четири четвороразредне школе (Брвине, Копривна, Мрчковина и Милаковићи).

До 2000.године четвороразредно школовање завршило је преко 12.000.дака,а осморазредно 5454.ђака.У тим генерацијама стасали су вредни радници, стручњаци разних струка,врхунски ствараоци,афирмисани руководиоци,професори факултета.Из ових школа изашао је 1. академик,6.професора факултета,12.магистара и којих це сваким даном бити све више