Место:Белановица
Адреса:Вука Караџића 27
ПТТ:14246
Општина:Љиг
Телефон:014/344-9118
Школска управа:Ваљево
Школски округ:Колубарски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://ossestrepavlovic.nasaskola.rs/
Први e-mail:osbelanovica@ptt.rs
Други e-mail:
Facebook:

Најстарија је била скола плетара на платоу испод брда Глоговице, а радила је при сутацкој цркви брвнари која постоји јос од 1789. године. Први уцитељи који су у тој сколи радили били су свестеници поменуте цркве, а у току 1818/1819. године налазимо имена цетири свестеника. Уцитељи који су уцили ђаке поред уцитељског позива морали су да се баве јос и теразијским занатом јер су приходи од сколе и цркве били недовољни за зивот и издрзавање породице.

Број уценика је био веома мали јер су се сколовала деца имуцнијих Кацераца. Скола плетара посто је била у склопу цркве, радила је по потреби, односно у континуитету од неколико година са мањим прекидима. Од 1857-58 године, Сутацка скола (по селу Сутци) се спомиње у заваницним документима као дрзавна установа.

Друга сколска зграда је изграђена у центру варосице 1864. године, у време када се градила црква белановацка. Скола је имала 4 уционице и стан за уцитеље. Ђаци су у сколи и становали, а преко викенда су одлазили својим куцама. За потребе исхране, зивотне намирнице су доносили од куца, а храна се припремала у процевљу у сколи. У сколу се исло пре и после подне. Ова скола је позната као калањевацка, јер се налазила на атару села Калањевци. Њу су похађали ђаци из висе кацерских села јер је скола била једина тада у овом крају.

Треца сколска зграда је изграђена на улазу у варосицу у улици Вука Караџица 27. Ова скола је и данас у функцији, а похађају је деца из пет кацерских села (Зивковци, Калањевци, Пољанице и Сутци).

Скола у Белановици поседује документацију у својој архиви за последњих 80 година, од 1918. године, односно из времена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Архива из ранијег периода је унистена у току Колубарске битке (била је седисте Треце српске армије којој је командовао генерал П. Ђурисиц-Стурм).

У периоду између два светска рата скола је одиграла знацајну улогу у сирењу писмености и културе у Кацеру. Уцитељи су у поратном периоду били прави хероји јер су успевали у редовним одељењима и кроз тецаје да истовремено уце у току дана по стотину и висе ђака, а у периоду 1945. до 1948. године поред осовне сколе у Белановици је радила и низа гимназија, која је прерасла у осмогодисњу сколу.

Од 1961. године основна скола у Белановици је позната по дименом „Сестре Павловиц“, а име је добила по сестрама Дринки (народни херој) и Даринки (рођена у Белановици) које су стрељане у логору на Бањици, маја 1943. године. Од наведене године име сколе се прославља 24. маја ево вец 36 година.

Кроз основну сколу је просло на хиљаде Кацераца, од којих су неки постали знацајне лицности привредног, културног и политицког зивота насе земље.