Место:Читлук
Адреса:Цара Лазара 491A
ПТТ:37208
Општина:Крушевац
Телефон:037/692-695
Школска управа:Крушевац
Школски округ:Расински
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.ossvetisavacitluk.weebly.com
Први e-mail:ossvsava@ptt.rs
Други e-mail:
Facebook:

 

Све је почело још у Старом Египту око 3000 година п.н.е. где су свештеници у храмовима подучавали своје следбенике писању, религији, науци тог времена.До данас школа се мењала и постојала у различитим видовима и облицима.Савремена деца уче о рачунарима и свемиру. Оно што је заједничко за све школе кроз историју јесте преношење и ширење знања и способности, у циљу брзог развоја људске цивилизације.Али не заборавимо да школа поред овог главног има и други, не мање битан задатак, да допринесе и помогне рађању човека из детета.

На трећем, четвртом и петом километру магистралног пута је насеље Читлук. У прошлом веку Читлучани су своју децу слали у Крушевац у школу.Тек 1901. године, залагањем челних људи општине, у једној старој сеоској згради отворена је четвороразредна основна школа….

Историја

Почетак балканских ратова доводи до честих прекида рада школе, а за време И светског рата школа не ради. Прва послератна школска година почиње 2.јануара 1919. године са 82 ученика.Од тада број ученика се сваке године повећава, а зграда школе је у доста лошем стању.Чланови школског одбора покрећу озбиљну акцију за изградњу нове школске зграде.19.септембра 1928. године формиран је грађевински одбор за изградњу нове школске зграде.Уз велику активност чланова школског одбора, добротвора и утемељивача ђачког фонда, а и уз помоћ средстава добијених од Министарства просвете, за само годину дана саграђена је нова школска зграда у коју су се ученици уселили 1929. године.

Број ђака се и даље све до почетка ИИ светског рата повећава;да би школске 1940/41. године у школи било 286 ученика.Настава је те године трајала само до 6.априла, пошто је школа приликом бомбардовања била озбиљно оштећена. И у таквим условима настава се са честим прекидима одвија у периоду 1941-1945. године. Ратне године су оставиле трага, али одмах после ослобађања Читлука 14.октобра 1944. године, школска зграда је поправљена и почело се са одвијањем редовне наставе..Наредне школске 1945/46.године од 220 уписаних ученика формирана су четири одељења.У то време поред редовне наставе у школи су одржавани течајеви и курсеви за одрасле. Школске 1954/55. године школа прераста у шесторазредну и има седам учитеља који раде у њој.Временом ће школа читкучка поново пасти на петоразредну па на четвороразредну, а ђаци из Читлука више разреде похађају у матичној школи „Доситеј Обрадовић“ у Крушевцу. Увођењем општинског самодоприноса за школство 1985.године поред осталог је планирана изградња нове осмогодишње школе у Читлуку.На новој локацији, преко пута старе школе , за само једно лето никла је нова школа у коју су се ученици уселили 26.октобра 1990.године. Новом реорганизацијом школа на подручју крушевачке општине, 1.септембра 1991. године формирана је матична школа у Читлуку којој су припојене осморазредна школа у Глободеру и четвороразредне школе у Мачковцу и Вучаку.Нова школа добила је име „СВЕТИ САВА“ тек 8.јула 1993. године.За дан школе изабран је дан спаљивања моштију Цветог Саве на Врачару.Први дан школе, уз освештање свечано је прослављен 10.маја 1993. године. Извршена је потпуна реконструкција и доградња школа у Глободеру, Мачковцу, Вучаку. На полагању пријемних испита 1992/93. године најбоље резултате у општини Крушевац заузели су свршени ученици осмог разреда наше школе .

На основу тога и на основу осталих резултата , нашој школи је 12.октобра 1993.године, поводом октобарских сцечаности, уручена Похвала СО Крушевац за унапређење васпитно-образовног рада и резултате на заштити животне средине. Од дана усељења у нову школску зграду до данас Школа постиже изванредне резулатате у организационом и васпитнообразовном раду и има доста солидне резултате и у настави и у ваннаставним активностима.

Данас Данас наша школа , која покрива Бегово Брдо, Вучак, Глободер, Мачковац, Кошеви и Читлук има 29 одељења са укупно 565 ученика.У њој ради 18 учитеља, 16 наставник, психолог , педагог , секретар, кљиговођа и 12 помоћно техничких радника..

На широком простору површине 2,6 хектара налази се лепа школска зграда, поред које је игралиште за мале спортове , али и јединствени арборетум са преко 500 садница различитог растиња, као и мини зоо-врт. Кадровска проблематика решена је на најповољнији начин и настав је у потпуности стручно заступљена. Настава се изводи уз садржајно коришћење савремених облика рада и наставних средстава, богате медијатеке, библиотеке са преко 3000 наслова и школског разгласа. Школа је од самог оснивања била усмерена на рад на заштити и очувању животне средине, где посебну улогу има еколошка секција. За успехе на пољу екологије школа је добила следеће награде:

– Сребрну плакету Покрета горана

– Награду за најуређеније школско двориште на територији општине Крушевац (два пута)

– Зелени лист за 2002. годину, од стране Друштва за чистоћу ваздуха Србије

Укупан амбијент школског простора је ангажован у еколошко-едукативне, васпитно-образовне и естетске сврхе. Школа је успешно учествовала у низу пројеката као што су : “Моја школа- школа без насиља”,“Еко школа” и “Вршњачка заштитна мрежа као фактор превенције насиља” .У оквиру процеса вредновања и самовредновања рада стално се постављају нови циљеви и задаци. У школи живи и ради велики број организација и секција, а ученици школе остварују вредне и запажене резултате на такмичењима и конкурсима свих нивоа.