Место:Крушевац
Адреса:Балканска 56
ПТТ:37000
Општина:Крушевац
Телефон:037/448-050
Школска управа:Крушевац
Школски округ:Расински
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.osjovanpopovic.edu.rs/
Први e-mail:osjpopovic@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Основна школа „Јован Поповић“ формирана је 1951. године као Друга осмолетка. Настала је реорганизацијом школства и на самом почетку је имала 1094 ученика и 26 наставника. Била је смештена у згради Гимназије (тадашње и садашње), а први директор био је Цветко Пејовић, наставник. Од 1952. године директор је Милојко Божић, учитељ.


Одлуком Народног већа од 12.10.1955.године добија име II осмогодишња школа “Јован Поповић“. Касније је одбачено „II осмогодишња школа“ и остало данашње име основна школа „Јован Поповић“.

Своју нову зграду школа добија у улици ЈНА (садашња Балканска) у самом центру града. Школа се налази између Трга косовских јунака и касарне „Свети кнез Лазар“, недалеко од главне аутобуске станице и у непосредној близини Пионирског парка. Са радом у овој згради Школа почиње 1974. године, иако она тада није била у потпуности завршена. После три године, 1977. године, Школа је извршила доградњу са фискултурном салом, библиотеком и кабинетима за техничко образовање, као и спортским теренима у дворишту Школе.

Датум откривања бисте Јована Поповића испред челног дела Школе, 17. април, изабран је за Дан школе који се прославља и данас уз велики број званица, културних и јавних личности, ученика, родитеља и радника, а од 2000. године тим поводом се одржава и традиционална ликовна колонија Миливоје Мићић.