Место:Београд
Адреса:Сењачка 31
ПТТ:11000
Општина:Савски венац
Телефон:3692733
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:Ђорђе Милошевић
Телефон директора:011 3692672
Телефон секретара:011 3692672
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://www.binicki.edu.rs
Први e-mail:skola@binicki.edu.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/binicki.rs/

Почеци Музичке школе „Станислав Бинички“ датирају из 1948. године, када је група љубитеља музике покренула музички течај при Дому културе Седмог рејона у Београду. Четири године касније, течај бива формално организован у музичку школу и добија просторије у некада приватној згради у Сењачкој улици, где се и данас налази.

Школа је те 1952. године имала само три класе: клавир, виолину и хармонику, а већ школске 1954/55. завршава је прва генерација ученика. Година 1968. означава прекретницу; тада се простор деловања шири на Нови Београд, у којем музички живот до тада није постојао. Кроз један од пионирских подухвата те врсте у Београду отворена су два одељења: у близини зграде општине Нови Београд предузеће „Енергопројект“ уступило је школи монтажну бараку, а други објекат сличног типа подигнут је у Улици Јурија Гагарина, у Блоку 63. Оба одељења и данас, више од 40 година касније, функционишу у неодговарајућим условима, али то запослене и ученике не спречава да пружају свој максимум и постижу изузетно добре резултате.

Данас у школи ради више од 50 класа индивидуалне наставе, 8 класа теоретских предмета, хор, као и 2 оркестра – гудачки и хармоникашки. Ученици могу стећи основно музичко образовање које обухвата велики број инструмената: клавир, виолину, виолончело, контрабас, хармонику, гитару, флауту, кларинет, удараљке, као и соло певање.

Сваке године школа одржава и интерно такмичење из свих инструмената и теоретских предмета, а за дан школе, који се обележава у мају, организује се неколико концерата, на којима учествују скоро сви ученици и запослени. Врхунац прославе представљају концерт у сали Београдске филхармоније, као и концерт професора школе.

У циљу ширења свести о улози музике у културном животу друштва, Музичка школа „Станислав Бинички“ остварује и редовну сарадњу са Библиотеком „Исидора Секулић“. Сарадња две куће често се одвија у форми заједничког учестовања на разним манифестацијама, с циљем да се испуни мисија неговања интересовања за уметност и музику код најмлађих генерација. Све што запослени у школи непестано раде везано је за њихову жељу да полазницима школе обогате детињство и испуне га тренуцима које ће с радошћу памтити и који ће их пратити читав живот.