Место:Шабац
Адреса:Масарикова 35
ПТТ:15000
Општина:Шабац
Телефон:015/350-282
Школска управа:Ваљево
Школски округ:Мачвански
Директор:Живковић Соња
Телефон директора:015/344-946
Телефон секретара:015 350282
Тип школе:Средња музичка школа
Сајт:https://mvukdragovic.rs/
Први e-mail:mvukdragovic@gmail.com
Други e-mail:direktor@mvukdragovic.rs
Facebook:https://www.facebook.com/mvukdragovic/

Музичка школа у Шапцу основана је након завршетка drugog светског рата, тачније 2. марта 1948. године. Највеће заслуге за почетак рада Градске музичке школе, како је тада гласио назив, припадају Љубисаву Марковићу, који је уједно био и први директор. Већ у јулу исте године школа је бројала 147 ученика, а одмах по оснивању формиран је и оркестар у којем су заједно музицирали наставници и ученици.

У послератном периоду недостајало је образованих музичара, те је у школи углавном радио нестручан кадар. Иако се због недостатка финансијских средстава, неадекватног учионичког простора и нестручног кадра настава одвијала у тешким условима, ученици музичке школе су узимали учешће на такмичењима, често освајајући значајне награде.

Школске 1959/1960. године Градска музичка школа, како се до тада звала, мења назив и постаје Школа за основно музичко образовање. Касније, због великог интересовања ученика за даљим усавршавањем, и одлазака у друге градове након завршеног основног музичког образовања, покреће се иницијатива да се у Шапцу оформи и средња музичка школа, што је почетком 1979. године и усвојено. Од тада, шабачки таленти су били у прилици да добију комплетно музичко образовање, од припремног разреда па све до средњошколске матуре, у свом граду.

Убрзо након тога, тачније 1981. године, школа добија просторије у згради некадашње Учитељске школе у Масариковој улици број 35, где се и данас налази. Након што је једно време носила назив Музичка школа „Славенски“, 1993. године школа поново мења име у Музичка школа „Михаило Вукдраговић“, по нашем познатом академику, педагогу, композитору и публицисти.

За 70 година постојања кроз школу је прошло преко 12.000 ученика који су, заједно са својим професорима, освојили велики број награда на такмичењима како у земљи, тако и у иностранству.