Место:Грачаница
Адреса:Краља Милутина бб
ПТТ:38205
Општина:Приштина
Телефон:038/64-079
Школска управа:Косовска Митровица
Школски округ:Косовски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:
Први e-mail:
Други e-mail:
Facebook:

Грачаничка основна школа је једна од најстаријих српских школа на Косову. Почетак рада ове школе, према подацима Боривоја Манића, учитеља ове школе, обележава се доласком Ристе Призренца у манастир Грачаница давне 1759. године. У почетку је то била манстирска школа а учитељи су били свештеници, потомци Ристе Призренца који си били у исто време и старатељи манастира. Световна школа је почела да ради 1874. године, а њен први учитељ је Стеван Максимовић, даљи потомак Ристе Призренца. Школа је и даље у кругу манастира, све до 1925. године. Континуитет рада школе је прекидан ратовима којих је од 1874. до 1995. године било пет. После сваког рата школа је почињала од нуле и радила у врло тешким условима.
У најдужем периоду мира и слободе, од 1874/75. до 1995/96. године, школа је достигла највиши степен свога развоја. Од четворогодишње прерасла је у осморазредну основну школу. Школски простор се увећао, настава унапредила, број ученика је вишеструко порастао, а у школи сада ради стотину радника чија је стручност у скалду са потребама савремене основне школе.

Нова школска зграда саграђена је 1925. године коју су ученици похађли све до 1962. године када је подигнута нова школа на месту где се и данас налази основна школа. Кроз деценије и векове школа је мењала називе. Од 1926. године школа носи име народног хероја Момчила Поповића, заслужног борца у ослободилачком рату. Школа мења име 2004. г. у Основну сколу „Краљ Милутин“ на дан обележавања 245 година свог постојања. Основна скола „Краљ Милитин“ и данас наставља да врши своју просветарску мисију у најтежим временима.Данас ову школу похађа око 600 ђака, од И-ВИИИ разреда у две смене.

Истовремено, Основна школа „Краљ Милутин“ у Грачаници је након 1999. године прихватила три средње школе: Медицинску, Грађевинско-саобраћајну и Музичку школу. Неколико година је у њеним просторијама био смештен и део Филозофског факултета, који је касније измештен у нову зграду. Такође, у склопу основне школе функционише одељење Предшколске установе „Ђурђевак“. Никада у својој историји школа није имала толико ђака, од оних најмлађих у предшколском образовању па до високошколаца. Већином радника који су данас запослени су из Грачанице и оближњих места, што знаци да су привржени своме завичају и у њему виде своју перспективу и будућност.

Имендан школе обележава се сваке године, 14. новембра, у част значајног српског владара ИВ века краља Милутина који је у српској уметности познат и као ктитор многих манастира и цркава, а међу њима је и манастрир Грачаница, једна од најлепших задужбина која је подигнута у његово време.