Место:Суботица
Адреса:Ивана Горана Ковачића 14
ПТТ:24000
Општина:Суботица
Телефон:024/553-037
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Севернобачки
Директор:Јованка Тешановић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Средња школа
Сајт:http://www.oisszarkozrenjanin.edu.rs/
Први e-mail:zarkozre@eunet.rs
Други e-mail:
Facebook:

О ШКОЛИ
Zarko Zrenjanin

“Жарко Зрењанин“ је основна и средња школа за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју. Једина је школа ове врсте у Суботичкој општини и широј околини. То је уједно и једна од најстаријих специјалних школа у Србији. Основана је 1957. године решењем ондашњег НОО Суботица. Рад је започела у трошној малој згради у Загребачкој улици и са седам одељења основношколског узраста. Временом се број ученика повећавао захваљујући бризи и раду на откривању овакве деце на широј територији Општине. Данас је то модерна школа са око 300 ученика и нешто више од 80 запослених радника Школе, естетски и хигијенски солидно уређеним простором, фискултурном салом, кабинетима, радионицама.
Школа је организована тако да обухвата све развојне узрасте: предшколски, основношколски, средњошколски, а путем Дневног боравка групе старијег узраста, преко 18 година. Образовни рад у школи одвија се по прилагођеном, односно, измењеном програму у зависности од степена ометености ученика изузев за ученике од првог до четвртог разреда основне школе за које се, настава одвија по наставном плану и програму основног васпитања и образовања. Рад са аутистичном децом, за сада, је на нивоу индивидуалног третмана. Подручја рада заступљена у средњој школи су: машинство и обрада метала, текстилство и кожарство, пољопривреда, производња и прерада хране.
Са овим својим облицима рада спада у ред најразвијенијих школа овог профила у земљи.
Године 1998. Школа је добила највише признање за рад – “Повељу Др Миодраг Матић“.
Године 2005. Школа је добила Повељу Дефектолошког факултета за изузетан допринос и унапређење дефектолошке теорије и праксе.
ОИСШ “ Жарко Зрењанин “ сарађује са свим сродним школама у АП Војводини и на читавој територији Србије, а на међународном плану школа има сарадњу са пријатељским специјалним школама у Кечкемету, Печују и Баји (Н. Р. Мађарска) ,специјалном школом из Подгорице (Р. Црна Гора) и Центром за одгој и образовање “Иван Штарк“ из Осијека (Р. Хрватска).
МИСИЈА И ВИЗИЈА НАШЕ ШКОЛЕ

МИСИЈА

Ми смо установа за образовање, васпитање и радно оспособљавање деце и омладине са сметњама у менталном развоју. Пружамо подршку целокупном развоју (интелектуалном, социо-емоционалном и физичком) у циљу што боље социјалне интеграције и прихватања као равноправних чланова друштвене заједнице.
ВИЗИЈА

Видимо нас као центар који поштује и изграђује индивидуалност и целокупан развој личности ради што успешније интеграције наше деце и њихових родитеља у друштвену заједницу, у који ће деца радо долазити јер је настава савремена и прилагођена потребама и интересовањима ученика, а рад наставника признат и вреднован.

СМЕРОВИ – Основна и средња школа „Жарко Зрењанин“ – Суботица

Подручје рада: Пољопривреда, производња и прерада хране

Цвећар – вртлар – српско-мађарски (2 године) – 3 места
Манипулант у производњи биља – српско-мађарски (1 година) – 6 места
Подручје рада: Геодезија и грађевинарство

Водоинсталатер – српско-мађарски (3 године) – 6 места
Помоћник вооинсталатера – српско-мађарски (2 године) – 3 места
Подручје рада: Машинство и обрада метала

Електрозаваривач – српско-мађарски (3 године) – 6 места
Подручје рада: Текстилство и кожарство

Конфекцијски шивач – српско-мађарски (3 године) – 6 места
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам

Пакер – српско-мађарски (2 године) – 6 места