Место:Кикинда
Адреса:Светосавска 19
ПТТ:23300
Општина:Кикинда
Телефон:023/022-474
Школска управа:Зрењанин
Школски округ:Севернобанатски
Директор:Маргита Датари
Телефон директора:023/022-474
Телефон секретара:
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://www.msmalbaski.com
Први e-mail:msmalbaski@msmalbaski.com
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/Osnovna-muzika-kola-Slobodan-Malbaki-Kikinda-251658068205149/?fref=ts

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Иницијатива за оснивање Ниже музичке школе у Кикинди покренута је на предлог грађана. Архивски трагови сведоче о томе да на почетку свог деловања иницијатори нису наилазили на разумевање код надлежних просветних органа АП Војводине, иако је истицано да би се оснивањем ове школе, ширењем музичке културе и оплемењивањем људи, попунила велика празнина у културном животу читавог северног Баната.

Трећа „акција Иницијативног одбора“ била је, чини се, од великог значаја. Сачињен је нацрт предрачуна за ову школу, грађани су својим константним интересовањем за оснивање пружали преко потребну моралну потпору, а за само десетак дана од почетка акције „Иницијативном одбору“ се пријавило преко 100 деце, и то највише за клавир, чак 70 посто, остали за виолину или хармонику.

Сматрано је да услова за рад школе има. У самом граду живео је један стари наставник музике који је био одушевљен овом акцијом, а који би, колико му здравље дозволи, помогао рад. Поред њега, једна наставница је имала средњу музичку школу. Остали наставнички кадар планирано је да буде попуњен из редова просветник радника који су се бавили приватним давањем часова музике.

Покретачи акције бавили су се мишљу да школи дају име по Грујић Миодрагу, ради сећања на свог суграђанина, првоборца, љубитеља музике и врло даровитог виолончелисту, који је живот завршио у НОБ-у.

Коначно, одлука да се у Кикинди оснује нижа музичка школа донета је 14. септембра 1953. године од стране Градског народног одбора и уз сагласност Савета за просвету и културу АП Војводине.
Школи је дато име „Слободан Малбашки“ , на предлог оснивача и првог директора, Крстић Миливоја, као успомена на младог првака београдске опере, раскошног тенора, једног од најбољих које ова сцена памти, који је своју сјајну каријеру прекинуо у 28. години, погибијом у Другом светском рату.