Место:Tavankut
Адреса:Marka Oreškovića 12/a
ПТТ:24214
Општина:Subotica
Телефон:+381 (0)24 4767010
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Севернобачки
Директор:Stanislava Stantić Prćić
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osmgubec.edu.rs/
Први e-mail:info@osmgubec.edu.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/O-Matija-Gubec-Tavankut-327067588405

ŠKOLA KROZ ISTORIJU

Školska zgrada na fotografiji nastaloj sredinom 20. veka

Istorijat školstva u Tavankutu može se pratiti od 1847. godine, kada je Narodna opština u Subotici donela odluku da se u naselju Tavankut organizuje osnovna škola. Škola nije bila stalna, a učitelji su povremeno dolazili u mesto i okupljali učenike u jednoj prostoriji koja je imala i druge namene.
Dve godine kasnije nastava je počela da se organizuje na jeziku kojim se služi stanovništvo. Prva stalna osnovna škola, pod imenom „Sveta Ana“ otvorena je 1850. godine. Nova školska zgrada, s jednom učionicom i stanom za učitelja, izgrađena je deset godina kasnije. Škola je tada imala stotinak učenika.
U drugom delu naselja, zvanom Ljutovo, 1877. godine takođe je sagrađena škola. Dobila je ime „Staro Ljutovo‟. Ova školska zgrada je i danas u upotrebi.
U centru naselja Tavankut 1890. izgrađena je treća školska zgrada u kojoj se nastava izvodila sve do 1957. godine kada je podignuta nova zgrada osmogodišnje škole.

Brži razvoj školstva vezan je za 1907. i 1908. godinu. Tada su izgrađene škole u naseljima pored mađarske granice: „Zlatni kraj“, „Vuković kraj“, „Čikerija“, „Novo Ljutovo“, „Bajski put“, „Skenderevo“. Sve ove škole su od otvaranja do 1956. godine bile razredne i najčešće nepodeljene. Od 1956. godine uvodi se 5. i 6. razred što će postojati do 1961. godine kada se ukidaju i pripajaju osmogodišnjoj školi „Matija Gubec“ u Tavankutu.
Posle Prvog svetskog rata nastavlja se dinamičniji razvoj obrazovanja, a 1929. godine u centru Tavankuta, pored već postojeće zgrade, zida se nova škola. Pored učionica u školi postoji kupatilo sa tuševima za učenike, ali je ono 1950. godine adaptirano u stan za učitelje.
Od 1952. godine u Tavankutu radi osmogodišnja škola koja u početku radi u postojećim školskim zgradama, ali koristi i prostore seoske ambulante jer iste nisu bile dovoljne.
Deo osmogodišnje škole sa četiri učionice, dve kancelarije i zbornicom, sazidan je1954. godine. Škola se nalazi u centru sela tako da učenici dolaze iz okoline, pa neki đaci prelaze svakog dana i po sedam kilometara do škole.
Nastava se izvodila na srpsko-hrvatskom jeziku od 1952. godine tj. od osnivanja škole. Ime „ Matija Gubec “ škola nosi od 1956. godine. Osmogodišnja škola „Matija Gubec“ nastala je 1961. godine objedinjavanjem škola koje su do tada radile na području Tavankuta.
Zgrada u kojoj se danas nalazi Osnovna škola „Matija Gubec“ građena je posle Drugog svetskog rata, a potpuno je primerena ukupnim potrebama vaspitno-obrazovnog procesa 1980. godine.
Škola sada raspolaže sa tri zgrade za vaspitno-obrazovni proces i to u Ljutovu, Gornjem Tavankutu i u Donjem Tavankutu. Prvi veliki zadatak u osnovnom obrazovanju bila je borba za potpuni obuhvat dece u procesu četvorogodišnjeg, a kasnije osmogodišnjeg, obrazovanja. Škola je uvek sarađivala sa partnerskim školama koje, takođe, nose ime „Matija Gubec“, u vidu poseta đaka i nastavnog kadra, te raznih manifestacija. Škola je 1970. godine prvi put povela grupu dece na letovanje u vlastito odmaralište Grljevac pokraj Splita. Iz tog perioda značajna je i školska zadruga „Nemirna ravnica“ u kojoj su se učenici, ali i nastavnici, uspešno bavili poljoprivrednim aktivnostima. Fakultativna nastava mađarskog jezika uvodi se od 1972. godine kao jezika društvene sredine.