Место:СОМБОР
Адреса:Подгоричка 2
ПТТ:25000
Општина:Сомбор
Телефон:025/412-831
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Маја Секулић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.avram.edu.rs/
Први e-mail:osavram@sbb.co.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/osavram

Nekada…

Škola je osnovana Rešenjem Narodnog odbora opštine Sombor 22. avgusta 1953. godine. Nosi ime Avrama Mrazovića, osnivača Norme, najstarije škole za obrazovanje učitelja kod južnih Slovena. Jedina je škola koja u Srbiji nosi to ime.

Vežbaonica (radi izvođenja studentske prakse) Učiteljske škole postaje 1956. godine. Objekat, u kojem je škola danas, svečano je otvoren 29. novembra 1961. godine. 15.decembra 1962. godine dotadašnja Vežbaonica postaje Ogledna škola „Avram Mrazović“. Učitelji “Mrazovića” održavali su ogledne časove za učitelje cele Vojvodine.

Škola 1965. godine prerasta u Pedagoški centar „Avram Mrazović“. Današnji naziv, Osnovna škola „Avram Mrazović“, dobija 1973. godine. OŠ „Avram Mrazović“ je 1972. godine nagrađena Republičkom nagradom „25. maj“ za izuzetan uspeh i postignute raezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Povodom Dana prosvetnih radnika, 8. novembra 2002. godine, naša škola je postala dobitnik prestižnog Pokrajinskog priznanja „Dr Đorđe Natošević“, koje se dodeljuje najuspešnijim kolektivima ili pojedincima u oblasti obrazovanja. Isto to priznanje u 2003. dobila naša nastavnica srpskog jezika Suzana Sekulić, a u 2004. Priznanje je dobila naša učiteljica Jovanka Filipović.

… i sad !

Trenutno našu školu pohađa 710 učenika raspoređenih u 34 odeljenja od prvog do osmog razreda (32 odeljenja u matičnoj školi i dva kombinovana odeljenja u područnom odeljenju u Žarkovcu).

O sprovođenju nastavnog plana i programa brine se 51 prosvetni radnik (20 nastavnika razredne nastave i 31 nastavnik predmetne nastave), i 21 član administrativno-tehničkog osoblja.

Nastava se izvodi na srpskom jeziku. Kao redovan predmet u školi se izučava engleski jezik, a kao izborni ili drugi strani – francuski jezik.

U centralnoj zgradi nastava se održava u dve smene, uz ritam nedeljne promene smena. U područnim odeljenjima u Lugovu i Žarkovcu nastava se odvija samo u prepodnevnoj smeni.

Materijalno-tehnička opremljenost prilagođena je finansijskim sredstvima škole. Velika pažnja posvećuje se higijensko-estetskom uređenju školskih prostorija i dvorišta.

Pedagoško-psihološka služba, u saradnji sa odeljenskim starešinama, predmetnim nastavnicima i roditeljima prati rad svih učenika, a naročito talentovanih, kao i onih koji su obuhvaćeni specijalnim korektivnim pedagoškim radom.