Место:Оџаци
Адреса:Сомборска18
ПТТ:25250
Општина:Оџаци
Телефон:025/574-2434
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Гимназија
Сајт:http://www.gesjjz.edu.rs
Први e-mail:
Други e-mail:
Facebook:

Већ седамдесет година наша школа у оџацима васпитава и образује генерације, које су пошле ка високом стручном уздизању и животном опредељењу. Седамдесет година она врши културно-просветну мисију у својој оџачкој средини, а њени ученици касније, постајали су славни широм земље и света.
Наша школа је укидана, па отварана, па све поново. Подаци о седамдесетогодишњем развоју су губљени, затурани, оскудни и понекад непоуздани. Данас, када је Школа прешла седамдесет година постојања, са сигурношћу можемо тврдити да је њена величанствена улога у нашој средини и у свету у потпуности испуњена.
У Оџацима је крајем децембра, школске 1944/45. године, отворена Државна нижа гимназија, која уписује 4 разреда средњошколаца и привремено се усељава у зграду бивше Грађанске школе. Прикупља се намештај, учила, иако се фронт налазио у непосредној близини. Школске 1945/46. године, Државна нижа гимназија се претвара у Државну реалну гимназију, која има само шест разреда и која је постојала све до реформе школства 1951/52. године. Премда је школа радила у веома опасним и оскудним временима, често и са минималним условима за рад, она је оправдала своје постојање, и полагано подизала свој углед.
Године 1952/53. основна школа се трансформише у осмогодишњу и почиње експанзија средњег стручног школовања. IV разред је издвојен из састава гимназије. Он је припао основној школи, која сада има осмогодишње школовање. Уводе се нови предмети: техничко образовање и социологија за оба смера и нацртна геометрија у природно-математичком смеру. Гимназија добија назив „Јован Јовановић Змај“.
Реформа средњошколског образовања већ увелико је заживела и трајала, када се у Оџацима поново отвара гимназија. Испуњавајући све захтеве и услове, које је поставила нова реформа за отварање школе, у Оџацима је поново основана Гимназија „Јован Јовановић Змај“. Новооснована гимназија уписује прву генерацију: три одељења првог разреда са 117 ученика. Већ у фебруару 1966. године, ученици су наставу отпочели у новоизграђеним учионицама. Изграђено је 12 учионица и неколико савремених кабинета: кабинет за физику, биологију, хемију и техничко образовање. Настава се одвија у два смера: природно-математички и друштвено-језички.
Са редовном наставом, Гимназија је почела 1. септембра 1990. године у згради на углу Штросмајрове и Сомборске улице број 18, где је Гимназија била и раније, али сада као Гимназија општег смера. Полаже се квалификациони испит из српског језика и математике, а примају се они ученици, који су од могућих 20 бодова освојили по десет из сваког предмета. Рад школског одбора је важан за функционисање свеукупног живота гимназије. Школски одбор је расправљао и одлучивао, о свим питањима из своје законске надлежности, битним за живот и рад школе. Матурски испит полажу редовни ученици, који су успешно завршили четврти разред Гимназије. Уводи се информатика као предмет, и школа добија нови информатички кабинет. Сваке године врше се поправке и реновирање учионица, као и прибављање нових наставних средстава, у складу са могућностима школе. Ученици наше школе од школеке 2006/2007. године похађају Гимназију и економску школу „Јован Јовановић Змај“, јер су претходне школске године у Школу кренули и економски техничари.