Место:Нови Сад
Адреса:Филипа Филиповића 3
ПТТ:21000
Општина:Нови Сад
Телефон:021/477-4180
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Паунић Станимир
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://dositejns.edu.rs
Први e-mail:dositejns@mts.rs
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/groups/21995593743/?fref=ts

ИСТОРИЈАТ

Наша школа основана је 1961. године и још увек је лепа и млада. Добила је име по великом српском просветитељу, Доситеју Обрадовићу. Налази се на Детелинари. Трудимо се да ђацима боравак буде пријатан, али и да стекну нова знања с којима ће се винути до неслућених висина. Постижемо резултате вредне пажње на такмичењима из физике, немачког језика, биологије, географије, историје, српског језика, математике, енглеског језика, као и из других области.

Пре две године, 2013., завршена је надоградња школе. Добили смо још један спрат, веће и лепше учионице, лабораторије, спортске терене, библиотеку и читаоницу. Вероватно сте чули за Петра и Луку Гартнера, Милана Гуровића, Васу Мијића, Цвету Мајтановић, Александра Филиповића и многе друге који су седели у нашим клупама. За децу запослених родитеља организован је продужени боравак. Поносимо се радом Дечјег савеза, учешћем деце на такмичењима, радом наших учитеља и наставника. Наставу похађа око 700 ученика, распоређених у 27 одељења. Имамо велико двориште, спортске терене, простране учионице, библиотеку, зубну амбуланту, велико срце и добру вољу да преносимо знање ђацима. Остварили смо и успешну сарадњу са школом из Липљана, чији су ученици и наставници били гости наше школе, као и са основном школом из Селнице на Драви у Словенији.

Шездесетих година прошлог века, ширењем града и изградњом вишеспратница на Детелинари, једном од предграђа Новог Сада, повећан је број становника што је отворило потребе за новом школом. Решењем Народног одбора општине Нови Сад, под бројем 40156 од 19. XI 1960., основана је школа која је са радом почела 6.фебруара 1961. године.

Школа је именована по великом српском просветитељу Доситеју Обрадовићу. Грађена је у четири етапе: 1960, 1961, 1967. и 1974., када је направљена фискултурна сала и школа добила данашњи и коначни изглед.

На почетку је било 382 ученика распоређених у 13 одељења, а наставу је држало осам учитеља и пет наставника. Број деце се стално повећавао, па је у септембру 1961. године било већ 565 ученика и 20 одељења. Највише ученика било је деведесетих година прошлог века, око 1200, који су били распоређени у 32 одељења. Од тада, број деце се смањује а сада их има 670 у 27 одељења.

Настава се одвија у две смене. За децу запослених родитеља постоји пет одељења боравка, где су деца збринута до њиховог доласка. Настава се одвија на српском језику, а негују се и матерњи језици са елементима националне културе, као што су мађарски, русински, словачки и ромски језик. Школа се посебно издваја по резултатима из физике на такмичењима свих нивоа (ментор Кнежевић Милица) и по раду са ромском децом из Сунчаног насеља (педагог Биљана Орловић).

Истакли би још и:

  • Рад продуженог боравка за децу запослених родитеља где су деца комплетно збринута и имају по три оброка дневно, редовну наставу, израду домаћих задатака и ваннаставне активности;
  • Рад школске библиотеке која располаже са 16.650 књига и 1.330 јединица некњижне грађе;
  • Рад школске кухиње у којој се спремају оброци и ужина за ђаке и запослене у школи;
  • Од самог настанка, школа се истиче у образовно-васпитnом раду што је резултирало завидним успехом наших ученика на многобројним такмичењима, у њиховом даљем школовању као и животу.