Место:Каћ
Адреса:Краља Петра Првог бр. 9
ПТТ:21241
Општина:Нови Сад
Телефон:021/621-3015
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.skolakac.edu.rs
Први e-mail:direktorkac@beogrid.net
Други e-mail:
Facebook:

Школа у Каћу основана је 1763. године, када је имала 9 ученика и учитеља Илију Петровића, који је у Каћу службовао више од двадесет година. Године 1900. школа је имала 391 ученика и 6 наставника. Настава је била организована у две школске зграде. На стару школску зграду дограђен је спрат 1960. године, тако да је школа имала укупно 11 учионица, 837 ученика и 30 наставника. Настава се изводила у три објекта. Школа је раније имала неколико назива: „Српско – православна“, „Комунална“, „Државна“ итд. После Другог светског рата прерасла је у осмогодишњу и добила назив О. Ш. „Ђура Јакшић“. Спортска дворана је изграђена 1975. године, са 1.600 квадрата. На централну зграду, 1984. године дограђено је шест учионица и радионица за техничко. Данас школа има 1010 ученика, у 40 одељења, 87 запослених међу њима 63 професора, наставника и учитеља. Директори школе од Другог светског рата до сада били су: Милан Пелоза, Јован Михајловић, Станко Конадинић (30 година директор), Јово Пејић, Миле Будимир као вд, Јелица Маринков и Миле Будимир.

Данас, школа названа по познатом песнику, сликару и боему Ђури Јакшићу, има 1010 ученика размештених у 40 одељења, 87 запослених међу њима 63 професора, натавника и учитеља. Настава се одвија у три објекта: Централна школска зграда, стара школа и Крајишник. Укупна површина затвореног школског простора је 5.152 м2. Отворени школски простор обухвата школска дворишта, која истовремено служе као спортски терени и зелене површине. Школа располаже са 22 учионице од чега је 11 за разредну наставу. Остали простор чине: Спортска дворана са пратећим просторијама за потребе наставе физичког васпитања, школска библиотека, кухиња са трпезаријом, 3 зборнице, 3 канцеларије, 2 радионице за наставу техничког образовања и просторија за реализацију изборне наставе из информатике где се настава одвија на компјутерима новије генерације. Школа има педијатра и стоматолога који обављају редовне систематске прегледе, вакцинацију, лечење и врше едукацију ученика у превентивне сврхе. Кабинети и учионице опремљени су савременим аудио-визуелним средствима. Безбедност ученика је појачана видео надзором, ради се на перманентном стручном усавршавању наставника и едукацији родитеља. Негује се народна традиција, верска и национална толеранција. Школа узима децу у Каћу, бруси их, дорађује, дотерује, оплемењује знањем стварајући од деце невиног незнања младе људе спремне за живот, будућност, рад и даље образовање. За културно – забавни живот школе задужена је Комисија за културну и јавну делатност, која сваке године организује неколико лепих приредби, међу њима су најраскошније приредбе за Дан Светог Саве и Дан школе. Комисија за културну и јавну делатност сарађује са комисијом за културу и образовање МЗ Каћ. Већ годинама уназад школа добија свога Кума којег проглашава на свечаној академији поводом школске славе Светог Саве. Приредбе представљају праву смотру младости, игре и музике. Школа издаје и школски лист „Липар“. Више од 60 посто ученика је укључено у рад спортских ваннаставних активности, спорстских клубова у месту и културно уметничких друштава. Поностно кажемо да су школске 2004/2005. године ученици освојили 1. место у школским спортским такмичењима, на нивоу општине Нови Сад у конкуренцији 36 школа. Када су у питању хуманитарне акције школа је носилац сребрне плакете црвеног крста Србије као прва школа која је притекла у помоћ током Мартовских догађаја на Косову. Школа сарађује са братском основном школом „Марко Рајковић“ из Врбовца код Косовске Витине којој смо том приликом упутили нашу хуманитарну помоћ. Та сарадња траје и данас. Априла 2006. године, за време Ускрса, 50 ученика основне школе „Марко Рајковић“ били су гости наше школе и Каћа. Од школске 2004/2005. године школа је укључена у пројекат школског развојног планирања у организацији Министарства просвете Србије и светске банке.

Испред школе је биста Милеве Марић Ајнштајн, од 1999. године, дело нашег познатог вајара Јована Солдатовића. Милевин отац, Милош Марић, рођени је Каћанин. Милева и Алберт радо су долазили у Каћ, на имање Марићевих.